Регион

Српски Патриотски Блок: Дали Србија се вклучи во снабдувањето на украинската армија со оружје и муниција?

Од местото на падот на украинскиот авион, Фото: Ројтерс

„Дали Бангладеш беше само фиктивен, а Украина вистинската крајна дестинација на транспортот што заврши во пепел“?

Патриотскиот блок, собран околу движењето Двери, денеска побара од властите да одговорат дали Србија е вмешана во снабдувањето на украинската армија со оружје и муниција и дали Бангладеш е само фиктивна дестинација за товарот на украинскиот авион Ан-12, кој се урна во близина на грчкиот град Кавала.

„По срамниот договор на нашите власти дека оружјето на НАТО наменето за Украина се транспортира преку нашата земја, дали отиде чекор понатаму и дали вашата влада директно се вклучи во снабдувањето на украинската армија со наше оружје и муниција? Дали Бангладеш беше само фиктивен и „Украина е вистинската крајна дестинација на транспортот кој заврши во пепел?“, се наведува во соопштението на Патриотскиот блок.

Тие изјавија дека се сомневаат во официјалната верзија според која оружјето од авионот што се урна било наменето за Бангладеш преку компанијата Валир од Белград, меѓу другото, бидејќи оваа информација ја обелодени министерот за одбрана Небојша Стефановиќ, кој и самиот бил вклучени во извозот.оружје од Крушик.

„Интересно е што компанијата Валир е основана на крајот на 2019 година, која ја заврши без приход, за следната година да забележи резултат од 13 милиони, а 2021 година да ја заврши со деловни приходи од 55 милиони евра. Заедно со растот на деловната империја, таа се промени и адресата на компанијата, од Палилула, преку Вождовац до Белград на вода, неформалното седиште на новата класа на Вучиќ, која израсна на крилата на политичко-бизнис-мафијашкиот картел. “, се додава.

Тој блок праша како директорот на компанијата Валир Младен Богдановиќ на 37-годишна возраст и „без јавно позната историја во тој бизнис“ влегол во центарот на српската трговија со оружје, односно дали тој е вистинскиот сопственик или зад него се политички и деловни структури кои се збогатиле „од нула до 55 милиони евра“ за само две години.

„Дали трговијата со српско оружје, која е важен дел од нашиот извоз и против која, сам по себе, Патриотскиот блок нема ништо, сепак се одвива според Крушичкиот модел, односно на штета на нашата посветена индустрија, како потврдено во својот извештај од Државната ревизорска институција, а во корист на контроверзните бизнисмени и нивните политички покровители?“, додава тој блок.

Related posts

Leave a Comment