Медицина

Стапка на смртност од варијантите на КОВИД шест пати поголема кај вакцинираните отколку невакцинираните, покажуваат здравствените податоци во Велика Британија

Избрана слика

Дваесет и шест лица починаа меѓу 4.087 кои биле целосно вакцинирани 14 дена или повеќе пред да бидат позитивни на тестирањето за варијантата Делта КОВИД-според податоците објавени од Јавна Здравство Англија минатата недела.

Ова е еднакво на стапка на смртност од 0,00636 проценти, што е 6,6 пати повисока од стапката на 0,000957 смртни случаи – или 34 смртни случаи меѓу 35,521 позитивни случаи на Делта кај невакцинираните, според податоците објавени во извештајот на 18 јуни насловен како „SARS-CoV-2 варијанти на загриженост и варијанти под истрага во Англија, Технички брифинг 16. “

Стапките на смртност кај невакцинираните и вакцинираните се премногу ниски (помалку од еден процент од сите позитивни тестови) за варијантата што јавното здравство на Англија ја опишува како „доминантна варијанта“ во Велика Британија, која опфаќа „91 процент од секвенцираните случаи“. 

Проценката на ризик за Делта варијантата на пандемискиот коронавирус објавена во на 18 јуни, ја опишува како полесно распространета меѓу луѓето, но исто така е опишана како варијанта со „мала тежина на инфекција“   

Главните медиуми ја заклучија можноста дека варијантата Делта произведува повисоки стапки на хоспитализација во делови на Шкотска и Англија од „првиот бран“ на алфа варијантата, но според извештајот на јавното здравство во Велика Британија, овие податоци се базираат на „рани докази “И„ ограничено разбирање за клиничкиот тек на болеста “. 

Поголема хоспитализација кај вакцинираните 

Бидејќи хоспитализациите се загрижувачки, целосно вакцинираните лица во Велика Британија се хоспитализирани во повисока стапка од невакцинираните лица. Според најновиот извештај за технички брифинг, податоците за јавното здравство покажуваат дека 2,0 проценти од вакцинираните лица (84 од 4,087) кои биле позитивни на варијантата Делта биле примени во болница (вклучувајќи ги и оние тестирани при влегување во болница од која било друга причина) во споредба со 1,48 проценти од невакцинирани лица (527 од 35.521). 

Тековните податоци се во согласност со податоците објавени минатата недела од англиската агенција за јавно здравје, кои исто така покажаа шест пати поголема стапка на смртност кај целосно вакцинираните од невакцинираните и стапка на прием во болница од 2,3 проценти кај целосно вакцинираните најмалку две недели порано во споредба со само 1,2 проценти кај невакцинираните. 

Засилување на зависност од антитела? 

Ова потсетува на феноменот ADE (зголемување на зависноста од антитела) што е забележан за други вакцини и кој е изразен како точка на загриженост кај многу научници за вакцините COVID “, изјави Стефани Сенеф, постар истражувач на Технолошкиот институт во Масачусетс -Лабораторијата за компјутерски науки и вештачка интелигенција. 

АДЕ ги разори претходните обиди за вакцини против коронавирус и често резултираше со  засилено заболување на белите дробови кај вакцинираните  лабораториски животни. Тоа ги наведе истражувачите во 2012 година да ги советуваат научниците да  продолжат со „претпазливост“  за какви било вакцини против хуман коронавирус, што може да доведе до засилено заболување на белите дробови. 

Сенеф рече дека истражувањето покажало дека вакцините против коронавирус ги менуваат начините на реакција на имунитетот на инфекцијата и можат да активираат други притаени инфекции кај вакцинираната личност, како што е вирусот на херпес, создавајќи симптоми на парализа .  

„За мене е забележително дека специфичноста на индуцираните антитела се компензира со општо слабеење на вродениот имунитет“, рече Сенеф.  

„Исто така, се сомневам дека масивните кампањи за вакцинација можат да ја забрзаат брзината со која мутантните соеви отпорни на вакцини стануваат доминантни меѓу сите соеви на САРС-Ко-V2 [коронавирус]“. 

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!