Скопје

СТАРИОТ СВЕТ ЗАВРШИ Пет клучни пораки од првиот голем говор на Путин, правилата ќе ги поставуваат овие земји, доаѓа нова ера (ВИДЕО)

СТАРИОТ СВЕТ ЗАВРШИ Пет клучни пораки од првиот голем говор на Путин, правилата ќе ги поставуваат овие земји, доаѓа нова ера (ВИДЕО)

Рускиот претседател Владимир Путин одржа одличен говор, прв од почетокот на руската воена офанзива против Украина, во кој го претстави својот став за иднината на Русија и светот.

1. Стариот светски поредок исчезна со ветрот

– Кога САД прогласија победа во Студената војна, Американците се прогласија себеси за „Божји гласници на земјата“, со интереси кои треба да се сметаат за свети и без обврски – рече Путин пред присутните во SPIEF. – Оттогаш се појавија нови центри на моќ, кои имаат право да ги штитат сопствените системи, економски модели и суверенитет.

– Овие вистински револуционерни, тектонски промени во геополитиката, глобалната економија, во технолошката сфера, во целиот систем на меѓународни односи се фундаментални, клучни и неумоливи – рече Путин. – И погрешно е да се сугерира дека може да се чека времето на турбулентни промени и дека работите ќе се вратат во нормала; дека сè ќе биде како што беше. Нема.

2. На Запад се вратија антируските санкции

Кога САД и нивните сојузници започнаа кампања за „откажување“  на Русија поради конфликтот во Украина , тие се надеваа дека ќе ја скршат и поткопаат руската економија и општество. Наместо тоа, санкциите ги погодија нивните креатори, влошувајќи ги социјалните и економските проблеми, ги зголемија цените на храната, електричната енергија и горивото и го нарушија квалитетот на животот ширум Западот, но особено во Европа.

Европската унија целосно го загуби својот политички суверенитет, а нејзините бирократски елити танцуваат на туѓа мелодија, прифаќајќи се што ќе им се каже одозгора, нанесувајќи им штета на сопственото население и сопствената економија.– рече Путин.

– Граѓаните на ЕУ ќе ја платат цената за одлуките одвоени од реалноста и донесени спротивно на здравиот разум, бидејќи само директните загуби од санкциите може да надминат 400 милијарди долари за една година.

3. Цените на енергијата и инфлацијата се самонаметнати

– Обвинувањето на Русија за високите цени на енергенсите и инфлацијата на Запад – „Зголемувањето на цената на Путин“, како што рече Белата куќа – е „глупост“ и „наменето за луѓе кои не знаат да читаат и пишуваат “ – рече рускиот претседател.– Не обвинувајте не нас, обвинувајте се себеси– рече Путин.

Според рускиот лидер, „слепото верување на ЕУ во обновливите извори“ и откажувањето од долгорочните договори за природен гас со Русија доведоа до скок на цените на енергијата минатата година. Во меѓувреме, и САД и ЕУ ја забавуваа пандемијата на Ковид-19 со печатење трилиони долари и евра.

4. Западот чека „промена на елитата“

Политиката што ја водат лидерите на ЕУ и САД ги влошуваат нееднаквостите и поделбите во нивните општества, не само во однос на просперитетот, туку и во однос на вредностите и ориентациите на различните групи, рече Путин.

– Ова одвојување од реалноста, од барањата на општеството, неминовно ќе доведе до излив на популизам и раст на радикални движења, до сериозни општествени и економски промени, до деградација и, во блиска иднина, до промена на елитите.– рече рускиот лидер.

5. Уцената не влијае на вистинските лидери

Related posts

Leave a Comment