Колумни

Стефан Влахов Мицов : КРАТКО КАЖАНО, МАКЕДОНСКАТА СУДБИНА СЕКОГАШ СЕ РЕШАВАЛА НЕ ВНАТРЕ ВО МАКЕДОНИЈА, ТУКУ ОД НАДВОР

ЗОШТО СЕ ЗАМАРАМЕ СО ГЛУПОСТИ?

НЕ СЕ ЧУДАМ ЗОШТО ДЕНЕШНИТЕ ЖИВИ ГЕНЕРАЦИИ МАКЕДОНЦИ СМЕ САМО СЕИРЏИИ И ЗА ТРИ ДЕЦЕНИИ ЈА ПОГРЕБАВМЕ МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА. ЗАТОА ШТО НЕ СМЕ ЈА СОЗДАВАЛЕ, ТУКУ САМО КОРИСТЕЛЕ. КОГА НЕ СОЗДАДЕШ НЕШТО, НЕ СИ СПРЕМЕН И ДА ГО БРАНИШ. А СЕИРЏИЛАКОТ НИ Е УШТЕ ОД ТУРСКО, КОГА МАЛКУМИНА СЕ БОРЕЛЕ, А ОСТАНАТИТЕ СИ ГО ГЛЕДАЛЕ КЕЈФОТ. ЗАТОА И КОГА ВО 2001 Г. БРАНИТЕЛИТЕ СЕ БОРЕЛЕ СО ТЕРОРИСТИТЕ ВО АРАЧИНОВО, ВО ИСТОТО ВРЕМЕ НЕКОИ МАКЕДОНЦИ ЛОВЕЛЕ РИБА НА ВАРДАР ВО СКОПЈЕ.
ЧУДНИ МИ СЕ САМО ДВЕ РАБОТИ:
ПРВО, ЗОШТО СЕИРЏИИТЕ СЕ ТОЛКУ ГЛУПИ И НЕ ГО СФАЌААТ КАТАСТРОФАЛНИОТ ОПШТЕСТВЕН И ПОЛИТИЧКИ МОДЕЛ ВО МАКЕДОНИЈА ВО ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ДЕЦЕНИИ: ДВЕ ПРЕДАВНИЧКИ „МАКЕДОНСКИ“ ПАРТИИ ОД ЕДЕН СОЈ (СДСМ И ВМРО-ДПМНЕ), СОЗДАДЕНИ ОДНАДВОР ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ДРЖАВАТА. ПРВИТЕ – СДСМ ДИРЕКТНО, ВТОРИТЕ – ВМРО-ДПМНЕ ИНДИРЕКТНО СО ЛАЖЕН ПАТРИОТИЗАМ. ЗНАЧИ ВО ПРАШАЊЕ НЕ СЕ ГЕОРГИЕВСКИ, ГРУЕВСКИ, МИЦКОСКИ И Т.Н. ВО ПРАШАЊЕ Е ДЕКА ЦЕЛАТА ТАА СТРУКТУРА И ПРИНЦИПИ НА ДЕЈСТВИЈА И ВО ВМРО-ДПМНЕ И ВО СДСМ НЕ СЛУЖИ НА МАКЕДОНИЈА, ТУКУ НА САД, НАТО, ЕУ И СИТЕ ДУШМАНСКИ АНТИМАКЕДОНСКИ СИЛИ. КРАТКО КАЖАНО ДОДЕКА ПОСТОЈАТ ОВИЕ ДВЕ ФОРМАЦИИ МАКЕДОНСКА МАКЕДОНИЈА НЕМА ДА ПОСТОИ. ТОЧКА!
ВТОРО, ЗОШТО СИТЕ НИЕ, ВКЛУЧИТЕЛНО И МАЛКУМИНАТА КОИ ИМААТ ПАМЕТ СЕ ЗАМАРАМЕ СО ЕФТИНИОТ ТЕАТАР КОЈ НЕ ТЕРААТ ДА ГО ГЛЕДАМЕ ТРИ ДЕЦЕНИИ: НЕКОЈ УКРАЛ, ДРУГ РЕКЕТИРАЛ, АМА НИКОЈ НЕ ОДИ ВО ЗАТВОР. ЗОШТО СЕ ПРАВИМЕ НЕДОВЕТНИ ОТИ НЕ ЗНАЕМЕ ДЕКА АКО ВО ОСТАНАТИОТ СВЕТ ВО БОРБА ЗА ВЛАСТ СО ЦЕЛ КРАДЕЊЕ УЧЕСТВУВААТ МОМЕНТАЛНО БАРЕМ 70 % ОД КАНДИДАТИТЕ, НА БАЛКАНОТ ТОА СЕ 99 %. НИЕ ГО ВИДОВМЕ КРАДЕЊЕТО ПРЕКУ ПРИВАТИЗАЦИЈАТА, ЕМБАРГОТО ПРОТИВ ЈУГОСЛАВИЈА И ДЕНЕШНОТО ПРОТИВ СРБИЈА, КРАДЕЊЕ ПРЕКУ ЕВРОПСКИТЕ ФОНДОВИ, ПРЕКУ РЕКЕТ И ДР. АМА, ЗАБОРАВАМЕ ДЕКА ПАТОТ НА ДРОГАТА ОДИ ПРЕКУ БУГАРИЈА, МАКЕДОНИЈА, СРБИЈА, ЦРНА ГОРА (ПОСЕБЕН КАНАЛ АЛБАНИЈА-ИТАЛИЈА) ЗА ЗАПАДНА ЕВРОПА. ЈА ЗАБОРАВАМЕ И РУТАТА НА ОРУЖЈЕ ПРЕКУ БАЛКАНОТ.
ГЕОГРАФСКАТА ПОЛОЖБА НА МАКЕДОНИЈА Е ИСТА, ТАКА ШТО СЕКОГАШ – И ВО ВРЕМЕТО НА СОЦИЈАЛИЗМОТ И ДЕНЕС, ДРОГАТА И ОРУЖЈЕТО СЕ ГИГАНТСКА МОЖНОСТ ЗА ЗБОГАТУВАЊЕ НА ТИЕ КОИ УПРАВУВААТ. БЕЗ РАЗЛИКА НА БОЈАТА. НЕ СТАНУВА ЗБОР ЗА СМЕШНИ 20 МИЛИОНИ. СО ТОЛКУ, А И ПОМАЛКУ МОЖАТ ДА ПАЃААТ И ПАЃААТ МАКЕДОНСКИ ВЛАДИ. НО ВО СУШТИНА ПАРИТЕ НА БУГАРСКИТЕ, МАКЕДОНСКИТЕ, СРПСКИТЕ, ЦРНОГОРСКИТЕ ОЛИГАРСИ СЕ ТОЛКУ, ШТО СПОМНАТИТЕ 20 МИЛИОНИ ЗА РЕКЕТ СЕ САМО ЗА ПОЈАДОК.
ДОСЕГА СЕКОЈ МАКЕДОНСКИ ПРЕМИЕР СЕ ПОСТАВУВА ОД НАДВОР СО КОНКРЕТНА ЗАДАЧА ЗА УНИШТУВАЊЕ НА МАКЕДОНСКАТА ДРЖАВА И НАРОД. МУ СЕ ДАВА РОК ЗА ИСПОЛНУВАЊЕ НА ЗАДАЧАТА И ЛИМИТ ЗА КРАДЕЊЕ. ТОА ЗНАЧИ ДЕКА ВО РОКОТ ЗА ИСПОЛНУВАЊЕ НА ЗАДАЧАТА ТИЕ КОИ УПРАВУВААТ МОЖАТ ДА КРАДАТ СЛОБОДНО, А ТИЕ КОИ ПОТОА ГИ НАСЛЕДУВААТ, ГИ ЗАТАШКУВААТ РАБОТИТЕ. ЗАТОА КОГА УПРАВУВАШЕ ГЕОРГИЕВСКИ, БРАНКО И ОСТАНАТИТЕ НЕ ОТИДОА ВО ЗАТВОР, ИСТОТО СЕ СЛУЧИ КОГА УПРАВУВАШЕ ГРУЕВСКИ, ИСТОТО СЕГА Е ПРИ ЗАЕВ, А ЌЕ БИДЕ УТРЕ И ПРИ МИЦКОСКИ.
АКО ИМАШ РОК ЗА УПРАВАВУВАЊЕ ЧЕТРИ ГОДИНИ ИЛИ ПОВЕЌЕ, ЗНАЧИ МОЖЕ ПОРАМНОМЕРНО ДА СЕ КРАДЕ. ЗАЕВ ДОБИ МАНДАТ ОД ДВЕ ГОДИНИ ДА ПОТПИШЕ ДОГОВОРИ СО БУГАРИЈА И ГРЦИЈА, ДА ГО СМЕНИ ИМЕТО, ДА НАПРАВИ ДВОЈАЗИЧНОСТ. А ТОА ЗНАЧИ И ТОЛКУ МАНДАТ ЗА КРАДЕЊЕ НА СДСМ. ЗАТОА ГИ ГЛЕДАМЕ ДЕКА КРАДАТ КАКО ЗА ПОСЛЕДНО. ЗАТОА ШТО КОГА ЌЕ ГИ СИМНАТ ОД ВЛАСТ, КОЈ КОЛКУ УКРАЛ ИЛИ ИЗРЕКЕТИРАЛ – ТОЛКУ. ЌЕ ДОЈДАТ ДРУГИ КРАДЦИ СО ДРУГ МАНДАТ.
КРАТКО КАЖАНО, МАКЕДОНСКАТА СУДБИНА СЕКОГАШ СЕ РЕШАВАЛА НЕ ВНАТРЕ ВО МАКЕДОНИЈА, ТУКУ ОД НАДВОР. ПРОБЛЕМОТ Е ВО ТОА ШТО КАКО И МНОГУ ПАТИ СУМ ПИШУВАЛ МАКЕДОНСКИТЕ ЕЛИТИ БИЛЕ ПОТКУПЛИВИ ЗА РАЗЛИКА ОД МАКЕДОНСКИОТ НАРОД. ЗАТОА ПО БАЛКАНСКИТЕ И ПО ПРВАТА СВЕТСКА ВОЈНА МАКЕДОНИЈА БЕШЕ РАСПАРЧЕНА. ПО ВТОРАТА СВЕТСКА ВОЈНА ТАА ВОСКРЕСНА ИАКО САМО НА ЕДЕН ПОМАЛ ДЕЛ, ЗАТОА ШТО ПОПАМЕТНИТЕ МАКЕДОНЦИ СЕ ОРИЕНТИРАА ПРАВИЛНО ВО ГЕОПОЛИТИЧКИТЕ ОКОЛНОСТИ.
ПО ТРЕТАТА СВЕТСКА ВОЈНА КОЈА Е НЕИЗБЕЖНА, ПРЕД МАКЕДОНСКИОТ НАРОД И МАКЕДОНИЈА ИМА САМО ДВЕ ОПЦИИ: ДА ИСЧЕЗНАТ ЦЕЛОСНО И ЗАСЕКОГАШ, ИЛИ ПАК КАКО ШТО СПОМНУВА МИЛЕНКО НЕДЕЛКОВСКИ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ЦЕЛОСНО МАКЕДОНСКО ОБЕДИНУВАЊЕ. ПРОБЛЕМОТ Е ДЕКА СО ДЕНЕШНИТЕ ГЕНЕРАЦИИ И КВАЗИ ПОЛИТИЧАРИ И КВАЗИ ПАТРИОТИ, ТОА НЕМА КАКО ДА СЕ СЛУЧИ. ГЕОПОЛИТИЧКИТЕ ОДЛУКИ НЕ СЕ НОСАТ ПРЕКУ ИЗБОРИ, А СЕИРЏИЛУКОТ НИКОГАШ НЕ ПОДИГАЛ ВОСТАНИЈА ИЛИ РЕВОЛУЦИИ.
СЕПАК ИМАМЕ УШТЕ СОСЕМА МАЛКУ ВРЕМЕ ЗА ВТОРАТА ОПЦИЈА. НЕКА НИКОЈ НЕ СЕ ЗАЛАЖУВА – АЛТЕРНАТИВАТА Е СÈ ИЛИ НИШТО. НЕМА ОПЦИИ: ДА СЕ ЗАЧУВАМЕ, ДА ОПСТОИМЕ, ДА ПОМИНЕМЕ И Т.Н. ОПЦИИТЕ СЕ САМО: ЦЕЛОСЕН КРАЈ ИЛИ ЦЕЛОСЕН ПОЧЕТОК.
ЗАТОА НАМЕСТО ДА СЕ ЗАМАРАМЕ СО ГЛУПОСТИ ОД ВИДОТ: ГОСПОД ЌЕ НЕ СПАСИ, ДА ЈА ПРОБАМЕ ПОСЛЕДНАТА ШАНСА. ТОА ПОСЛЕДНОТО ГО ЗБОРУВАМ ЗА МАЛКУМИНАТА СЕ УШТЕ ПАМЕТНИ МАКЕДОНСКИ ПАТРИОТИ.
Стефан Влахов-Мицов

Related posts

Leave a Comment