Свет

Столтенберг: Ако победи Русија, ќе платиме висока цена

Столтенберг: Ако победи Русија, ќе платиме висока цена
Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска ги повика членките на алијансата да продолжат да и помагаат на Украина, бидејќи ако и се дозволи на Русија да победи, сите ќе платат висока цена.

 

„Ако дозволиме Путин да победи, сите ќе треба да платиме многу повисока цена. Авторитарните режими ширум светот ќе научат дека можат да го добијат она што го сакаат со брутална сила“, истакна Столтенберг на седницата на Парламентарното собрание на сојуз, кој се одржува во Мадрид.

Тој, исто така, посочи дека сојузниците во НАТО мора да бидат подготвени да ја поддржат Украина на долг рок.

„Да, знам дека оваа поддршка има цена. Во нашите земји, многу луѓе се соочуваат со криза на трошоците за живот. Сметките за енергија и храна растат. Ова се тешки времиња за многумина“, нагласи Столтенберг, според НАТО. изјава.

Тој додава дека цената што ја плаќаат НАТО-сојузниците се мери во пари, додека Украинците ја плаќаат со крв.

Говорејќи за можноста за проширување на НАТО алијансата, Столтенберг рече дека „дојде време да се финализира процесот на пристапување на Финска и Шведска како полноправни членки на Алијансата“.

„Ова ќе ја направи НАТО алијансата посилна, а луѓето во тие земји многу побезбедни“, заклучува Столтенберг.

Тој нагласува дека зголемувањето на инвестициите во одбраната на членките ќе биде важна тема на самитот во Вилнус следната година.

Столтенберг очекува сојузниците да ги зголемат буџетите за одбрана бидејќи, како што рече, „два проценти од БДП за инвестиции во одбраната треба да се сметаат за долната, а не горната буџетска граница“.


Related posts

1 comment

DLM 21/11/2022 at 19:58

„Ако дозволиме Путин да победи, сите ќе треба да платиме многу повисока цена. Авторитарните режими ширум светот ќе научат дека можат да го добијат она што го сакаат со брутална сила“, е ајде сега биди …. па вакво нешто коментирај.

Типот е ПСИХОПАТ!

Путин не бара дозвола од никого, а осбено не од неговите непријатели, докажани геноцидни системи и политики, да му дозволат да ги порази, патем тие се поразени, само нема кој да им ја соопшти веста.

ДемоНкратските режими сите оние кои не се под нивна контрола ги нарекуваат авторитарни режими, добро ќе речете тоа е пропагандна флоскула (не е само тоа, тое е префинет метод на манипулација)… ама зошто самите не се погледнат во огледало и ги видат демоните во кои се претвориле?
Одговорот е дека демон не може да препознае друг демон.

Брутална сила е својствена на демоНкратските режими, секогаш кога нивната мека моќ (културнуиот империјализам = масовна манипулација со свеста) нема да ги даде очекуваните резултати тие применуваат брутална сила, геноцид или етноцид како во случајот со Македонија и Македонците.

matrixworldhr.com/2015/05/19/politika-unistenja-naroda-donjecka-sirije-jemena-makedonije-i-svih-onih-koji-se-ne-slazu-s-psihopatima-iza-zavjese/

matrixworldhr.com/2020/07/10/mislite-li-da-zivite-u-demokraciji-prevarili-ste-se/

Reply

Leave a Comment