Свет

Судот во Киев со обвиненија против екс претседателот Порошенко

 

Судот во Киев го присили Националното биро за борба против корупцијата на Украина да отвори случај против поранешниот украински претседател Петро Порошенко и министерот за надворешни работи, Павел Климкин, под обвинение за злоупотреба на нивната моќ додека биле на должност.

„Киевскиот окружен суд Соломенски го задолжи Националното биро за борба против корупцијата да отвори кривично дело кое вклучува злоупотреба на службените обвиненија против министерот за надворешни работи Павел Климкин и поранешниот претседател Петро Порошенко“, објави во средата украинскиот весник, повикувајќи се на материјалите на судот. 
Медиумите забележаа дека авторот на побарувањето, чие име не е обелоденето, достави извештај за кривични прекршоци извршени од Климкин и Порошенко според член 364 од украинскиот кривичен законик за злоупотреба на службената должност до Националното биро за борба против корупцијата на Украина на 15. јули. На 15 август судот го задолжи Бирото да покрене случај.
Во моментот Порошенко се соочува со неколку кривични пријави. Тој е осомничен за предавство, злоупотреба на службената должност, перење пари, затајување данок и обид за узурпација на судската моќ. Покрај тоа, тој е обвинет за нелегално назначување на кабинетот на министрите во 2016 година со отсуство на коалиција во Врховната Рада.

Related posts

Leave a Comment