Свет

„Сè уште не се уништени сите мостови“; Зеленски останува отворен за преговори со Русија

ПРИРАЧНИК ЗА ПРЕС-СЛУЖБА НА ЕПА-ЕФЕ / УКРАИНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛОТ

Украинскиот претседател Володимир Зеленски изјави дека се уште е отворен за преговори со Русија.Но, тој го повтори својот став дека Москва мора прво да ги повлече своите сили на позициите пред инвазијата.

Зеленски денеска на средба во институтот Чатам Хаус во Лондон изјави дека предуслов за преговорите е „враќање на ситуацијата од 23 февруари“, ден пред почетокот на руската инвазија.„Во таа ситуација ќе можеме нормално да почнеме да разговараме за работите“, а Украина би можела да користи „дипломатски канали“ за да си ја врати територијата. Британската влада, клучен сојузник на Украина, смета дека Русија мора да биде истисната од цела Украина, вклучувајќи го и Крим, кој Москва го анектираше во 2014 година.

И покрај засилениот напад на Русија врз источниот регион на Украина, Донбас, Зеленски рече дека се уште има простор за дипломатија.

„Сите мостови се уште не се уништени“, рече тој говорејќи фигуративно.

Запрашан дали Русија наскоро ќе преземе целосна контрола над опколениот Мариупол, Зеленски рече:

„Мариупол никогаш нема да падне. Не зборувам за херојство или нешто слично. Нема што да падне таму, градот е веќе уништен“.

 

Related posts

Leave a Comment