Свет

Тони Блер: СЕ ПРИЛИЖУВАМЕ КОН КРАЈОТ НА ЗАПАДНАТА ДОМИНАЦИЈА!

СЕ ПРИЛИЖУВАМЕ КРАЈ НА ЗАПАДНАТА ДОМИНАЦИЈА! Тони Блер: Најголемата геополитичка промена не доаѓа од Русија, вистинската опасност е...

Поранешниот британски премиер Тони Блер предупреди дека ерата на политичка и економска доминација на Западот завршува поради украинската криза и подемот на Кина како „втора суперсила“ во светот.

Во говорот на годишното предавање во Дичли , Блер , меѓу другото, рече дека западните сили мора да ги зголемат трошоците за одбрана за да ја задржат својата воена надмоќ.

Како резултат на постапките на Путин , не можеме да се потпреме на кинеското раководство да се однесува на начин што го сметаме за рационален – рече тој.

– Не ме сфаќајте погрешно. Не велам дека Кина во блиска иднина ќе се обиде насила да го земе Тајван. Но, нашата политика не можеме да ја засноваме на сигурност дека нема – рече тој.

Тој посочи дека најголемата геополитичка промена на овој век ќе дојде од Кина, а не од Русија.

Се приближуваме кон крајот на политичката и економската доминација на Западот – рече тој.

Related posts

Leave a Comment