Свет

Тој ме нарекува Владимир, а јас го нарекувам Доналд

Фото: EPA / MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREML

Рускиот претседател Владимир Путин изјави денеска дека е „на вас“ со американскиот колега Доналд Трамп.

„Тој ме нарекува Владимир, а јас го нарекувам Доналд“, рече рускиот претседател во интервјуто за Тасс, како дел од проектот „20 прашања за Путин“. Тој призна дека е тешко за него да каже со кој американски претседател имал најлесна комуникација, почнувајќи од Бил Клинтон, кој се повлече во 2001 година.

„Имав прилично конструктивен однос со секој од нив“, рече Путин, забележувајќи особено „добри односи“ со Џорџ В. Буш, кој беше претседател на Соединетите држави од 2001 до 2009 година. Путин го оцени нивото на односите Русија-САД на скала од еден до пет меѓу два и три.

Позитивните аспекти на руско-американските односи вклучуваат соработка во борбата против тероризмот и растот на билатералната трговија во последните две години. Тој изрази несогласување со ставот дека Соединетите држави можат да уживаат ексклузивни права во светот, што го изрази и поранешниот американски претседател Барак Обама.

“Тој рече дека Соединетите држави се извонредна нација, со посебни, ексклузивни права во светот. Не можам да се согласам со тоа. Бог не третира сите нас еднакви и ни дал еднакви права. Затоа, мислам дека е сосема неосновано да се каже дека некои луѓе треба да имаат ексклузивни права за било што “, заклучи Путин.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!