Свет

Трампово рушење на „победата“ на Бајден – во три чекори

Donald Trump Vs. Joe Biden 2020 Quiz: Who Said That Quote?

Новиот претседател на САД може легално да го прогласи само Врховниот суд на САД, во кој републиканците имаат мнозинство, и ако сите манипулации на изборите поминат без законски последици, Америка ќе се покаже како „ банана република“ со нелегален претседател.

Акцијата на правниот тим на кампањата на Трамп, која започна денес, ќе се фокусира на три аспекти, а последниот суд ќе го даде Врховниот суд на САД, институцијата од која зависи правното прогласување на новиот претседател на САД, изјави Срѓа Трифковиќ за Спутник.

Борбата на Трамп во три чекори:

Ако Врховниот суд ја суспендира објавата на победникот во Пенсилванија, и ако следните пребројувања во Мичиген, Висконсин, Аризона и Џорџија го доведат во прашање резултатот во тие држави – тоа значи дека трката не е завршена, смета Трифковиќ.

Сепак, она што зачудува е дека медиумите, кои се практично мејнстрим машинерија, се за Бајден и дека секое оспорување на изборниот резултат би предизвикало експлозија на насилство на улиците на американските градови, додаде тој.

„Тоа е подла, изразито антидемократска стратегија – држење на Дамоклов меч во нередот околу исходот на изборите ако сè не е во согласност со она што го сакаат медиумите. Покрај тоа, „Њујорк Тајмс“ објави едиторијал под наслов „Трамп против демократијата“, како се доведува во прашање регуларноста на пребројувањето на гласовите што е антидемократски чин. Всушност, оние кои извршија државен удар против демократијата се истите оние кои фрлија стотици илјади нови гласачки ливчиња за време на прекинот на пребројувањето на изборите, без ничија контрола “, посочува Трифковиќ.

Прва точка: Политички активизам на судиите пред Врховниот суд на САД

Првиот аспект на постапувањето на адвокатскиот тим на Трамп е укинување на одлуката на Врховниот суд во Пенсилванија за продолжување на пребројувањето на гласовите по осум часот навечер на денот на изборите, што е спротивно на законот, вели Трифковиќ, додавајќи дека Врховниот суд на Пенсилванија е под контрола на избрани судии. од демократите.

„Со други зборови, одлуката на Врховниот суд на државата дозволи кршење на законите на таа држава, без одлука на законодавните тела, така што судиите со нивниот политички активизам ги узурпираа надлежностите на законодавните тела. Тоа ќе оди директно пред американскиот Врховен суд, во кој републиканците имаат мнозинство “, смета Трифковиќ.

Мистериозно „производство на гласови“ – 100.000 за Бајден, нула за Трамп

Друг аспект се однесува на некои поголеми градови контролирани од демократите кои „мистериозно произведоа“ огромен број гласови за Бајден во вторникот вечерта, на 3-4 ноември, каде пребројувањето на „поштенските гласови“ беше спроведено без републикански набљудувачи, додаде тој.

Ова, пред сè, се однесува на делови од Детроит во Мичиген и Милвоки во Висконсин, кои мистериозно „произведоа“ над 100.000 гласови за Бајден и буквално нула за Трамп, што е статистички невозможно, додава Трифковиќ.

Рано е за „новиот претседател Бајден“

Третиот аспект на акцијата е дека заверката за победа на еден кандидат во државата не е во надлежност на медиумите и политичките коментатори, туку на изборната комисија на соодветната држава, нагласува Трифковиќ и додава дека во овој момент е предвреме да се зборува за новоизбраниот претседател Бајден.

Медиумската машинерија, која е анти-Трамп од самиот почеток, сака да остави впечаток дека неговиот обид да се доведе во прашање легитимноста на изборите е „антидемократска постапка“, иако има „многу силни основи“ за тоа, објаснува Трифковиќ. Ал Гор ја доведе во прашање победата на Џорџ В. Буш на Флорида во 2000 година.

„Правната основа за жалбите на тимот на Трамп е повеќе од силна, но политичкото прашање е дали и во колкава мера ќе биде прифатено од јавноста. „Би рекол дека ќе го сторат тоа, поради несомнено големиот број гласачи на Трамп, кои беа повеќе отколку што имаше Обама во 2008 и 2012 година, што дотогаш беше апсолутно најголем број гласови во историјата на Америка“, смета соговорникот на Спутник.

,,Жетва на гласови во „банана република“

Сепак, она што треба да се има на ум е дека ова не значи дека кампањата на Трамп преку неговите законски застапници ќе го доведе во прашање резултатот, туку едноставно ќе инсистира на тоа дека секој глас мора да се брои регуларно, но само „секој законски глас“, објаснува Трифковиќ.

Важно е да се утврди дали т.н. берба на гласови благодарение на поштенското гласање во некои држави, што даде бизарни резултати во Феладелфија, Детроит и Милвоки, каде одзивот беше над 90 проценти во областите каде што историски типичната излезност беше околу 45 проценти.

„Исто така, имаме ситуација дека во некои изборни единици бројот на преброени гласови дури и го надмина бројот на запишани гласачи, или дека имаше регистрирани гласачи со важечки гласови, кои повеќе не се живи. Ова се ситуации типични за „ банана државите “ во Латинска Америка и Третиот свет или за држави на олигархиската посткомунистичка транзиција. Ако сето ова помине без правни последици, навистина можеме да кажеме дека изборот на Бајден не е легитимен “, заклучи Трифковиќ.

Извор – Спутник

Related posts

Leave a Comment