Свет

ТРАМП ГО ВОЗВРАЌА УДАРОТ: Тексас тужи четири држави за кршење на Уставот за време на изборите

21 Weird Things You Never Knew About Texas Gallery

Федералната држава Тексас поднесе тужба до Врховниот суд на САД, во која ги оспорува изборните процедури во сојузните држави Џорџија, Мичиген, Пенсилванија и Висконсин, со образложение дека го прекршиле Уставот.

Тексас тврди дека овие држави ја прекршиле клаузулата за гласачите во Уставот на САД, бидејќи тие ги сменија правилата и процедурите за гласање преку судот, но не преку законодавството на државата. Покрај тоа, Тексас тврди дека имало разлики во правилата и процедурите на гласање во различни области во државите, што прекршила друга клаузула на Уставот. Се додава дека, како резултат на горенаведеното, во овие држави имало неправилности при гласањето.

Државата Тексас бара од Врховниот суд на САД да им нареди на државите да им дозволат на законодавните тела да именуваат избирачи.

Во тужбата се тврди дека некои официјални лица во обвинетите држави ја презентирале пандемијата како оправдување за игнорирање на законот во врска со гласање во отсуство и пошта.

„Обвинетите држави ги преплавија своите граѓани со десетици милиони извештаи и гласачки ливчиња кои не беа примени и преброени во согласност со законите. Без оглед дали го сториле тоа со добра волја или не, овие неуставни дела го имаа истиот ефект – тие ги направија изборите во 2020 година помалку регуларни во обвинетите држави. Овие измени не се во согласност со релевантните државни закони и беа направени од нелегислативни субјекти, без согласност на државните законодавци. Дејствата на овие службеници на тој начин директно го кршат Уставот “, се додава во него.

Во тужбата поднесена до Врховниот суд, Тексас прашува: Дали обвинетите држави ја прекршиле изборната клаузула со преземање незаконски мерки за промена на изборните правила со кои би се утврдило назначувањето на избирачи?

Исто така, Тексас тврди дека незаконското постапување на обвинетата држава, освен што е нарушен интегритетот на гласот на сопствените граѓани, ги оспори и гласовите на граѓаните во државата тужител и другите земји кои останале верни на Уставот, пренесуваат американските медиуми.

Тексас поднесе жалба директно до Врховниот суд затоа што е надлежен, според членот 3, за спорови меѓу две или повеќе држави.

Претседателските избори во САД се одржаа на 3 ноември, но официјалните резултати сè уште не се објавени, бидејќи во повеќе сојузни држави се покренати судски постапки поради, како што тврди седиштето на сегашниот американски претседател Доналд Трамп, изборни измами.

Loading...

Related posts

Leave a Comment