Свет

Трамп го негира извештајот на “Њујорк тајмс” за се почести американски сајбер-напади против Русија

Весникот претходно објави дека Вашингтон направил чести обиди во текот на минатата година да ги инјектира вирусни програми и малициозен софтвер во рускиот енергетски систем

 

 

 

ЊУЈОРК. 16 јуни. Наводите на Њујорк тајмс дека американските специјални служби станаа многу поактивни во текот на минатата година во обид да  вметнат малициозен софтвер во рускиот енергетски систем,  се спротивни на фактите, рече американскиот претседател Доналд Трамп.

“Дали мислите дека  Њујорк тајмс само направи неуспешна  приказна во која се наведува дека САД значително ги зголемуваат сајбер нападите врз Русија ? “, објави Трамп. “Ова е виртуелен чин на предавство, од  голема новинска куќа,  толку очајна за сензационална приказна, секоја невистинита  приказна, дури и ако е лоша, е крајно штетна за нашата земја”, рече американскиот претседател. 

“Нешто се случува со нашите корумпирани медиуми денес”, напиша Трамп на Твитер. “Тие ќе сторат, или ќе објават, што и да е потребно,  дури ни со најмала грижа за последиците!”  напиша Трамп.

“Њујорк тајмс” порано објави, не наведувајќи ги изворите дека Вашингтон направил чести обиди во текот на минатата година да ги вметне програмите за малициозен софтвер во рускиот енергетски систем.

Претставниците на Пентагон  не одговориле на барање од медиумите за појаснување, дали тврдењата во публикацијата соодветствуваат на фактите.

Related posts

Leave a Comment