Свет

Трамп смета дека Федералните резерви, а не Кина, се проблем за американскиот економски раст

 

Претседателот на САД, Доналд Трамп, смета Федералнитњ резерви што кои ја имаат функцијата на централната банка на земјата, се проблемот за економски развој на САД, а не Кина.

„Нашиот проблем не е Кина. Ние сме посилни од кога било, парите се влеваат во САД, додека Кина губи илјадници компании во други земји, а нивната валута е под опсада. Нашиот проблем се Федералните резерви кои се премногу горди да ја признаат нивната грешка на дејствување “, објави Трамп во средата.

Федералните резерви „мора да ги намалат каматните стапки поголеми и да престанат со сега веќе смешното квантитативно затегнување“, напиша тој. Некомпетентноста е страшна работа за гледање, особено кога работите може лесно да се средат. Ќе победиме како и да е, но ќе биде многу полесно ако ФЕД разбере, што  прават.

Американскиот претседател Доналд Трамп неодамна ги засили своите напади врз Федералните резерви поради зголемувањето на каматните стапки на централната банка. Новинската агенција „Блумберг“ објави порано во врска со изворите дека американскиот лидер размислува за можноста да го замени Jerером Пауел како претседател на одборот на Федералните резерви. Во меѓувреме, претставниците на Белата куќа во повеќе наврати истакнаа дека Трамп ја почитува независноста на Федералните резерви и нема намера да се меша во своите одлуки.

Related posts

Leave a Comment