Тенис

Транскриптите потврдија: Ѓоковиќ не е вакциниран

Во транскриптот од разговорот со граничната полиција од пред неколку дена за прв пат е потврдено дека Новак Ѓоковиќ не бил вакциниран, а два пати се заразил со коронавирус.

Британски „Гардијан“ го пренесе транскриптот од разговорот на Ѓоковиќ со граничниот службеник при влез во Австралија.

Тогаш Новак беше прашан кои се неговите причини за доаѓањето во Австралија, на што тој одговори дека е професионален тенисер и дека исклучиво дошол да игра на Австралија опен.

„Не сум вакцинирана. Двапати имав Ковид, во јуни 2020 година и неодамна имав Ковид, бев позитивен на 16 декември 2021 година“, рече Ѓоковиќ.

Во интервјуто, Ѓоковиќ потврди дека бил позитивен на корона вирусот на 16 декември, а потоа негативен на 22 декември.

„Како што веќе реков. Изненаден сум што нема доволно информации за самата причина зошто добив медицинско ослободување од независните медицински комисии на државата Викторија, кои потврдија дека ги исполнувам критериумите за влез во Австралија. што го нема на хартијата што ми ја прочитавте“, е дел од изјавата на Ѓоковиќ од транскриптот.

Тој потоа се осврна на правилото дека „ако сте направиле позитивен ПЦР тест во претходните шест месеци, односно можете да дадете негативен ПЦР тест и доволно количество антитела, тогаш можете да влезете“.

„Тоа може да се случи. Поднесов медицинска документација, на 16 ноември бев позитивен на ПЦР, а на 22 ноември бев негативен. Испратив тест на крвта за моите антитела што беше доволно и добив пристап до Австралија. „Добив документација што го поддржува моето медицинско ослободување и декларација за патување од федералната влада“, се вели во транскриптот.

Новак ја порази австралиската влада на суд и одлуката за укинување на визата беше поништена , а судијата нареди негово итно ослободување.

Сепак, постои можност министерот за имиграциска политика, Алекс Хок, да ја искористи својата дискреција и сепак да го депортира Ѓоковиќ, иако судот одлучил поинаку.

Дотогаш, полициски возила се насекаде низ просторијата во која се наоѓаат Ѓоковиќ и неговиот адвокатски тим , а постои можност тој повторно да биде уапсен во Мелбурн.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!