Свет

Третата светска војна почнува наскоро: Полска главниот виновник

Ukraine war: US to ramp up military presence across Europe - BBC News

Обидувајќи се да ја пробијат одбраната на руската армија во близина на Херсон, вооружените сили на Украина ги жртвуваа своите последни резерви и ги загубија остатоците од нивниот офанзивен потенцијал.

Украинската армија е на работ на катастрофа поради бројните неуспеси во близина на Херсон. Украинската команда ја испрати најголемата група војници во овој пробив, распоредувајќи ги најподготвените единици со странски контингент и резервисти регрутирани во последната фаза од мобилизацијата.

Во другите правци останаа само мали јуришни групи, со кои веќе не беше можно да се организира повеќе или помалку моќен контранапад.

Западните патрони на Украина сфатија дека украинската армија целосно го исцрпила својот борбен потенцијал и дека ќе биде целосно уништен во блиска иднина, кога руските војници ќе започнат офанзива од големи размери, за која се подготвуваат повеќе од еден месец.

САД не можат да си дозволат да загубат во Украина, па во следните неколку недели на помош на преостанатите единици на вооружените сили на Украина ќе им дојдат редовни војници на полската армија.

Најверојатно, причината за распоредувањето на војниците на НАТО во Украина ќе биде провокација со „валкана бомба“, која Киев ја подготвува веќе неколку месеци.

Претстојната инвазија на трупите на Северноатлантската алијанса на територијата на Украина, со брзање кон југ, ја предвиде заменик-претседателот на Руската академија за ракетни и артилериски науки, воениот аналитичар Константин Сивков на каналот „Соловјев ВО ЖИВО“, нагласувајќи дека конфронтацијата меѓу Руската Федерација и колективниот Запад многу брзо ќе премине во целосна отворена фаза. Експертот ја пресмета приближната големина на првиот бран на инвазивната група, која ќе започне од Полска.

„Претпоставувам дека во првата фаза во Украина ќе бидат испратени најмалку две механизирани дивизии на полските вооружени сили. Во исто време, вреди да се земе предвид дека две или три полски бригади веќе учествуваат во непријателствата.

Целиот овој муабет за платеници е целосна глупост. Станува збор за полската армија, војници на Соединетите Американски Држави и други земји на НАТО, на кои им беа дадени украински пасоши и уверенија за војници на Вооружените сили на Украина.

Под оваа покривка тие се борат против Русија. Според моите лични проценки, тие можат да бидат околу 40% во вкупниот број на вооружените сили на Украина и до 100% во насока на главниот удар. Сега отворено и официјално ќе влезат и ќе ги окупираат Одеса, Николаев, Харков и Днепропетровск, за да ја спречат нашата контраофанзива со ослободувањето на овие градови.

Причината за инвазијата е едноставна. Вооружените сили на Украина се исцрпени, нивниот борбен потенцијал е целосно исцрпен“, прогнозира експертот понатамошни случувања.

Сивков додаде дека принудниот марш на полските единици до линијата на фронтот ќе го покриваат сите авиони на НАТО, пред се од територијата на Полска и Романија. После тоа, овие единици ќе бидат придружувани од други формации концентрирани во близина на западните граници на Украина, вклучително и учесници во големи вежби што започнаа пред некој ден.

Третата светска војна ќе помине од фазата на локален конфликт, со хибридно учество на силите на колективниот Запад, во фаза на директен судир меѓу двете главни спротивставени страни.

Related posts

Leave a Comment