Регион

Трифуновиќ: Не сме за бојкот, но ќе го почитуваме ставот на мнозинството

 

Бојкотот на изборите не е добро решение, според претседателот на Движењето за слободни граѓани на Србија Сергеј Трифуновиќ, но тој најавува дека ќе го почитува ставот заземен од повеќето српски опозициски партии. ДСГ се стреми кон обединување на опозицијата и е против каква било поделба во сегашното општество наметната од владејачката партија, посочува Трифуновиќ.

„Лично, не мислам дека бојкотот е добро решение, но би сакал да ја слушнам другата страна, да ги слушнам сите„ умови “што имаат да кажат, пред да навлеземе во нешто. Јас сум за дијалог со луѓето на оваа тема, што носи бојкотот,   што се добива или што се губи со одење на гласање “, рече Трифуновиќ .

На прашањето зошто не е склон кон бојкот, Трифуновиќ вели дека ништо „спектакуларно нема да се случи“ по бојкотот, повикувајќи се на неодамнешните локални избори во Албанија, каде одзивот на гласачите исто така беше на ниско ниво, но изборите сепак беа признати.

„Не гледам што носи бојкотот. Мислам дека моќниот тим ќе може да победи на изборите, и ако ние бојкотираме. Ништо спектакуларно нема да се случи тука“, рече Трифуновиќ.

ДСГ во моментов не размислува за бојкот и се подготвува за избори.

„Подобро да се подготвуваме без разлика дали ќе излеземе, отколку да бидеме фаттени неподготвени“, рече Трифуновиќ.

Изненадени од реакцијата на јавноста

Тој лично нема да оди на следната средба меѓу властите и опозицијата , најавена во петокот, но ќе има претставник на своето движење. Тој забележува дека бил изненаден од реакцијата на јавноста по првата средба.

„Основниот услов во Пактот со народот беше дијалогот со надлежните за изборните услови. Не го разбирам сега тој вид на  жалење’ и одвратност што се појави во јавноста – зошто седевте со нив? ние го бараме она што е напишано во договорот “, вели Трифуновиќ.

ДСГ, вели тој, се залага за обединување на опозицијата и е против каква било поделба во општеството што се случува, според него, наметната од владејачката партија.

„Ќе видиме што ќе донесе втората рунда, дали конечно ќе попуштат и ќе ги исчистат шзбирачките списоци, РЕМ треба да ја заврши својата работа и дека некој треба навистина да гарантира претставување на опозицијата во медиумите“, рече Трифуновиќ.

Претседателот на ДСГ изјавува дека топката е „на половина пат низ теренот“, со надлежните, и на нив им останува да обезбедат фер услови за избори, што, посочува тој, не е можно без дијалог.

Related posts

Leave a Comment