Свет

Турските бунтовници страдаат од големи загуби во северозападниот дел на Хама

 

Силите на паравоенита формација Штитот на Еуфрат , поддржани од Турција, испратија голем број засилувања во северозападниот дел од селата на провинцијата Хама минатиот викенд. Главната причина за нивното прераспоредување беше да помогнат да се вратат областите што нивните бунтовнички сојузници ги загубија претходно овој месец.

По нивното пристигнување, турските бунтовници се обиделе да ги повратат овие изгубени области во близина на клучниот град Кафр Набуде. За време на нивниот напад во неделата, силите на Еуфрат Шилд и нивните сојузници се обиделе да ги разбијат линиите на сириската арапска армија (САА) на фронтот Каф Набуде.

И покрај нивните силни напори да се напредува во северозападниот дел на Хама, бунтовниците поддржани од Турција на крајот беа протерани од сириската арапска армија и нивните сојузници по жестоката битка во неделата.

Според воениот извор во близина на фронтот во северозападниот дел на Хама, бунтовниците поддржани од турска територија претрпеле тешки загуби во близина на Кафр Набуде, што ги поттикнало да ги напуштат своите позиции на  овој фронтот. Изворот додаде дека голем број жртви биле од силите на Штитот на Еуфрат  кои биле пренасочени на овој фронт.

За сириската арапска армија, ова беше важна победа против бунтовниците поддржани од Турција, особено откако претрпеа голем број жртви како резултат на нападите на АТГМ на Сириската армија.

Related posts

Leave a Comment