Свет

Турските воздухопловни сили одбиваат да учествуваат на НАТО вежби

This is how SOLOTÜRK, architect of daredevil airshows, prepares | Daily  Sabah

 

Турските воздухопловни сили одбија да учествуваат на вежбите на НАТО Тигар Мет во Грција поради несогласувања со Атина, пишува весникот Сабах.

„Пред секоја вежба, земјата домаќин подготвува технички договор за одржување на настани. Утврдено е дека Грција , која ги подготви техничките прописи за оваа година, направи дополнувања на предметниот документ со пристап насочен против Турција , насочен кон несогласувањата меѓу двете земји. “, велат новинарите.Командата на воздухопловните сили сметаше дека употребената формулација е спротивна на меѓународното право и побара да се промени содржината на документот, со што грчката страна не се согласи.

Командата на воздухопловните сили сметаше дека употребената формулација е спротивна на меѓународното право и побара да се промени содржината на документот, со што грчката страна не се согласи.

Анкара го смета однесувањето на грчките власти како манипулација .

Се претпоставуваше дека турските ловци F-16 Fighting Falcon ќе бидат користени во маневри во воздухопловната база Араксос во западна Грција од 9 до 22 мај. Атина објави дека главниот штаб на локалната авијација ја откажал поканата „поради постојаните нарушувања на грчките воздушни граници од турски ловци и летот над грчките острови“.
Атина и Анкара се обидуваат да ги подобрат тешките односи. Во летото 2020 година, државите трипати беа на работ на вооружен конфликт, а беше извршена и општа мобилизација на грчките вооружени сили. Причината беше што Турција започна со сеизмички истражувања во регионот на источниот Медитеран, кој Грција го смета за своја ексклузивна економска зона.

Related posts

Leave a Comment