Свет

Турски претседателски кандидат: НАТО е закана за земјата, Русија е наш сојузник

 

Турскиот претседателски кандидат Перинчек го нарекува проширувањето на НАТО кон исток закана за Анкара

Проширувањето на северноатлантската алијанса на исток претставува закана за Анкара. Оваа изјава ја даде кандидатот за претседател на Турција од партијата „Татковина“, Догу Перинчек.

„Борбата против американскиот империјализам и неговите пиони во Украина е и борба на Турција. Бидејќи проширувањето на НАТО на исток значи зголемена закана за Турција, ние ќе бидеме со Русија на украинскиот фронт“, рече политичарот во интервју за РИА Новости .

Перинчек, исто така, истакна дека сега Русија е главен сојузник на Турција и најголем трговски партнер на земјата. Затоа, тврди кандидатот, доколку дојде на власт, ќе обезбеди солидарност со Руската Федерација во Источниот Медитеран.

„Економиите на Русија и Турција се надополнуваат една со друга. Енергетската безбедност на Турција е во Русија. Затоа, ќе ги зајакнеме нашите економски врски со Русија “, додаде тој.

Претходно Перинчек вети дека ќе ја повлече Турција од НАТО доколку победи на претседателските избори кои ќе се одржат на 14 мај. Треба да се напомене дека политичарот веќе поднел апликација до Врховниот изборен совет за учество на нив, а за прием му се потребни 100.000 потписи.

Related posts

Leave a Comment