Свет

Турција планира да воспостави безбедносна зона по должината на границата со Сирија

Дискусијата за воспоставување тампон зона на турската граница со Сирија за прв пат започна уште во 2013 година

 

 

Турција планира да воспостави безбедносна зона по должината на границата со Сирија, се вели во коминикето на националниот совет за одбрана на земјата, соопштено во вторникот.„[На сесијата], ние уште еднаш ги потврдивме нашите планови да ги направиме сите потребни напори за воспоставување„ мировен коридор “во рамките на обезбедување на безбедноста на нашите граници“, се вели во коминикето.Националниот совет за одбрана, исто така, истакна дека „ставот на Турција за Источниот Медитеран се заснова на намерата да обезбеди мир и стабилност во регионот и да придонесе за развој на регионалната соработка“. „Турција ќе продолжи да се придржува кон одлучувачка и принципиелна позиција насочена кон одбрана на правните интереси на Турција и ТРСК[Турската Република Северен Кипар] во Источниот Медитеран врз основа на нормите на меѓународното право“, се вели во коминикето.

Дискусијата за воспоставување тампон зона на турската граница со Сирија за прв пат започна во 2013 година. Беа разгледани неколку опции, вклучувајќи зона на летање и безбедносна зона на сириската територија за бегалци. Анкара ја ревидира оваа идеја секоја година, но таа не продолжува понатаму од различни причини.

Минатата недела Турција одржа консултации со Соединетите држави за воспоставување безбедносна зона. На 24 јули турскиот министер за надворешни работи Мевлут Чавушоглу изјави дека Анкара и Вашингтон не постигнале договор за ова прашање. „Турција не постигна договор со САД за тоа колку длабока треба да биде безбедносната зона и за тоа кој ќе ја контролира“. Анкара вели дека тампон-зоната треба да биде длабока 30-40 км.

Related posts

Leave a Comment