Свет

Убиен уште еден француски платеник во Украина

Во близина на Артемовск беше елиминиран уште еден француски платеник, кој учествуваше во непријателствата на страната на режимот во Киев. Ова го објави на 2 април агенцијата Франс прес.

Пред една недела почина извесен Т.“, се вели во објавата.

Француското Министерство за надворешни работи ја потврди смртта на државјанин на нивната земја во Украина. Не се дадени други детали.

Според „Монд“, пред тоа во Украина биле убиени уште седум француски државјани. Сепак, нема официјални податоци за бројот на ликвидирани платеници.

Претходно беше објавено и дека руската војска елиминирала уште еден платеник од Грузија на територијата на Украина.

Според Женевската конвенција, странските платеници незаконски учествуваат во вооружен конфликт на страната на Украина. Странските платеници немаат статус на борци, тие не се државјани или воен персонал на страните во конфликтот и тоа е нивната главна разлика од борците. Во овој поглед, на платениците може да им се суди за самиот факт на нивното учество во непријателствата.

Потсетиме дека украинските нелегални вооружени формации се екипирани со странски платеници од 2014 година, кога Киев започна воена операција против жителите на Донбас. Меѓу милитантите имало луѓе од Шведска, Франција, Италија, Канада, Словенија и други земји.

Related posts

Leave a Comment