Свет

Украина во 2022 година купила уреди за прскање опасни хемиски супстанции од беспилотни летала

Руско Министерство за одбрана: Украина во 2022 година купила уреди за прскање хемиски супстанции од беспилотни летала

Игор Кирилов, шефот на единиците за радијациона, хемиска и биолошка одбрана на руските вооружени сили, рече дека на почетокот на 2022 година, украинската страна купила повеќе од 50 уреди за прскање различни формулации, вклучително и хемиски супстанци, од беспилотни летала.

„Според достапните податоци, во јануари 2022 година, Украина купила повеќе од 50 такви уреди преку посреднички организации кои можат да се користат за примена на биолошки формулации и токсични хемикалии“, рече Кирилов.

Претходно руската војска за RT изјави дека на територијата на една од воените единици напуштени од Вооружените сили на Украина биле пронајдени дронови со контејнери за течност и распрскувачи.

Потпретседателот на Државната дума, копретседател на комисијата за истражување на активностите на американските биолошки лаборатории во Украина, Ирина Јароваја, рече дека комисијата ќе ги проучува информациите за украинските дронови со контејнери за прскање опасни материи.

Related posts

Leave a Comment