Свет

Украинките стравуваат од мобилизација

Пратеничката од „Слуги на народот“ се заложи дека, ако жените веќе се стремат кон еднакви права, тогаш мора да ги имаат истите обврски, па ако војската е доброволна за нив, тогаш да не биде задолжителна ниту за мажите.

„Бидејќи се приближуваме до стандардите на НАТО, се движиме кон нив не само во однос на оружјето, туку и воената регистрација. Овој закон е ист за сите: и мажи и жени“. Претставникот на Министерството за одбрана на овој начин го образложи барањето на министерството за воена регистрација на жените и предизвика голема полемика во општеството и Радата, па на седницата на собраниската Комисија за национална безбедност можеше да се слушнат мислења и за и против. , а дискусијата беше пренесена и на социјалните мрежи.

Договор не е постигнат, а се ближи 1 октомври, кога треба да започне регистрацијата на Украинките во воениот регистар. Она што дополнително ја вознемири јавноста е заклучокот дека ниту жените кои се регрути, иако се само пријавени, нема да можат да ја напуштат Украина. И тоа беше првпат, од минатата година, кога во парламентот беше доставен предлог-законот за доброволно запишување на жените во воениот регистар, Министерството за одбрана јасно да се изјасни за тоа. Досега сето тоа беше само шпекулација.

После тоа, заменик министерката за одбрана Ана Маљар реши да ги смири жените на социјалните мрежи и напиша објава во која ги замоли да не шират лаги. Сепак, таа не го негираше фактот дека жените кои се пријавени во армијата нема да можат да ја напуштат Украина. Но, таа изјави дека министерството веќе поднело измени на законот за воена евиденција, со кои е намален списокот на специјалности за кои се регрутираат жени, како и дека самото упис е доброволно.

Врз основа на најавите на други пратеници, се покажа дека Радата го нема тој документ. Впрочем, нема предлог за измена на законот, туку само предлог на еден заменик. На седницата се слушнаа предлози рокот да се помести за неколку години, но заменик министерот не беше за тоа. Таа изјави дека ако регистрацијата се одложи само за една година, на пример, тогаш останува истата квалификација: обврската за регистрација во воениот регистар. Очигледно сè уште е само на ниво на дискусија, нема одлука освен писмото за намери. Но, јавноста е загрижена бидејќи на 1 октомври едноставно сите жени кои спаѓаат во одредени категории можат да добијат покани.

Еден корисник на социјалната мрежа изјавил дека компаниите во Одеса добиваат наредби од воениот оддел да испратат списоци на жени кои се предмет на воена регистрација. Иста е состојбата и на универзитетите. Оттука, се констатира дека не станува збор за доброволна основа. Се приговара и дека списокот на специјалности за воена регистрација на жени не е утврден со закон, туку со наредба на Министерството за одбрана.

Првичната наредба на Министерството за одбрана за ова беше потпишана во декември 2021 година, а потоа опфати стотици професии и специјалности, а оние што ги поседуваат мораа да се пријават во воениот оддел и да се пријават. Не беше важно дали специјалноста е изведена врз основа на диплома или без разлика на квалификација. Подоцна, нова наредба ја намали листата на специјалитети кои подлежат на воена регистрација. Но, листата е сè уште долга: таа сега вклучува сметководствени и даночни сметководители, маркетинг, менаџмент, претприемништво, банкарски сектор, економија, финансии, осигурување, издаваштво и печатење, психологија, социјална работа, социјално осигурување, речиси сите специјалности во медицината, фармацијата. ,

Собраниската комисија наводно одлучила, без разлика што ова прашање се однесува на наредба на Министерството, а не на закон, да се поддржи доброволното запишување на жените. А од Министерството за одбранз изјавија дека ќе се промени рокот до 1 октомври. Сè за овие одлуки е исто така неизвесно бидејќи такви решенија на Министерството во Радата нема, а според сите сметки тоа е само усно ветување.

Пратеничката на владејачката партија „Слуга на народот“, Марина Бежугља, која за ова напиша на социјална мрежа, рече дека не гласала за одложувања бидејќи смета дека родовото прашањенелегалноста не се однесува само на еднакви права, туку и на обврски. Таа заклучи дека доколку регистрацијата во воениот оддел се воведува на доброволна основа за жените, тогаш истиот принцип треба да важи и за мажите. Фактот дека овие жени ќе станат регрути значи дека доколку државата смета дека е потребно да се откаже од принципот на доброволност на жените и одлучи да ги повика, тие ќе мора да одат на воен рок. Се разбира, постојат исклучоци: инвалиди, жени кои имаат три или повеќе деца под 18 години, самохрани мајки, оние кои имаат деца со попреченост, оние кои се грижат за болен брачен другар, сопруги на воени лица, пратеници , вработени во државната служба…

На крајот се постави прашањето што да се прави со жените кои, на пример, веќе ја напуштиле Украина со своите деца. Еден пратеник изјави дека ова е најдобриот начин да им се испрати порака дека никогаш не треба да се вратат во татковината. Критичарите на објаснувањето на претставникот на министерството го предупредија дека тој изгледа не разбира оти во земјите на НАТО има професионална армија под договор и дека тоа нема врска со неговото објаснување.

Related posts

Leave a Comment