Свет

Украински експерт вели дека парламентарните избори во Украина не беа фер

Сепак, експертот забележа некои позитивни аспекти

 

 

Предвремените парламентарни избори во неделата во Украина не беа ниту фер ниту демократски, изјави за шефот на украинскиот Институт за анализа и политички менаџмент Руслан Бортник, додавајќи дека гласањето беше засенето од претходните претседателски избори.

“Овие избори не беа фер ниту демократски, но беа конкурентни и релативно мирни”, рече Бортниќ, посочувајќи на нееднаква конкуренција и употреба на валкани технологии. Официјалните лица, сепак, истакнаа некои позитивни процеси. “Недостатокот на контрола врз финансирањето на изборната кампања, нееднаквите услови за користење на медиумите,” валканите “изборни процеси во изборните единици со еден мандат и водењето кампања од страна на високи државни функционери, беше малку компензирано од брзото ослабување на административниот притисок и елиминација на националните мрежи со цел купување на гласови “, објасни експертот.

Според Бортник, “во голема мера парламентарните избори станаа трет круг од претходните претседателски избори и беа засенети од нив”. Од првите десет партии кои влегоа во парламентот или се квалификуваа за државно финансирање, осум номинирани силни кандидати се кандидираа на претседателските избори, истакна експертот. По негово мислење, овојпат победниците вклучуваат “супербридови”, имено Слуга на народот и Голос, како и партиите на политичка акција, како што е Платформата за опозиција – За животот, , Европската  солидарност на Петар Порошенко, која се обидува да го отвори патот за зближување со Европската унија и Баткивиштина на Јулија Тимошенко, која се фокусираше на тарифната политика. 

Експертот го опиша гласањето на парламентарните избори како “глас против и популистички”. Тој објасни дека додека на претседателските избори гласачите гласаа против тимот на Порошенко и властите во земјата, сега гласаа против целиот украински систем на елити што ги вклучуваше и владата и опозицијата. “Сепак, гласањето против е опасно, бидејќи го зголемува нивото на популистички барања и ќе биде многу тешко да се справи со бранот на социјални очекувања”, истакна Бортник.

Related posts

Leave a Comment