Свет

УКРАИНСКИ ТЕНКОВИ ПРИСТИГНАА НА ГРАНИЦАТА СО ДНР: Доброволци масовно пристигнуваат во Донбас

Доњецк ги забележува подготовките на Украина за офанзива против Народната република и го забележува приливот на доброволци подготвени да го одбранат Донбас, се наведува во соопштението на Народната милиција на ДНР.

„Ситуацијата на контакт линијата останува тензична и има тенденција да ескалира дополнително. Непријателот продолжува да спроведува мерки кои ги оценуваме како подготовка за офанзивни операции.

Во правец на Доњецк, на помалку од 15 километри од нашите позиции, извидниците на Народната милиција го регистрираат движењето на украинските тенкови.

Така, во регионот, тенковската чета на 53-та механизирана бригада на вооружените сили на Украина беше преместена од населбата Новотроицкоје, а на северозападната периферија на населбата Авдеевка беше откриено распоредување на два тенковски водови.

Истата ситуација се разви и во правец на Горловка. На западниот крај е забележано пристигнување на тенковската чета на 95-та воздушна нападна бригада во населбата Новгородское“, се наведува во соопштението на НМ ДНР.

Треба да се напомене дека минатата недела тенкистите на 95-та бригада имаа интензивна обука за огнено оружје и тактичка обука со изготвување прашања од офанзивни теми.

„Непријателската опрема за електронско војување е активна во истите области, спречувајќи ги набљудувачите на ОБСЕ да вршат воздушен надзор со помош на беспилотни летала и инсталирање на забрането тешко оружје од страна на Вооружените сили на Украина. Лојалноста на раководството на Специјалната мониторинг мисија кон употребата на опрема за електронско војување од страна на вооружените сили на Украина е изненадувачка.

Се добива впечаток дека набљудувачите на ОБСЕ се задоволни од ваквата состојба, кога е невозможно да се забележат прекршувања од страна на Украина“, се додава во соопштението на вооружените сили на ДНР.

Се додава дека продолжува подготовката на оружје и воена опрема на украинската армија во зоната на операцијата на здружените украински сили за изведување офанзивни операции во Донбас.

„Во 54-та механизирана бригада, комисијата на Оперативно-тактичката група Исток на вооружените сили на Украина ја заврши проверката на зафатеноста и поправката на неисправното оружје и опрема. Според заклучокот на комисијата, бригадата е подготвена за офанзивни воени дејствија.

Наспроти позадината на подготвувањето на непријателот за активни воени дејствија, украинските сили за информации и психолошки операции ги интензивираа своите активности. Така, украинските пропагандисти на 74-от IPSO центар на вооружените сили на Украина, како дел од информативната кампања Crushing Sword, подготвија и дистрибуираа на Интернет монтирани видео материјали за да ги дискредитираат бранителите на Донбас.

На располагање ги имаме оригиналните видео материјали од овие видеа, кои содржат снимки од подготовката на сценирани видеа кои се уште не се монтирани. Овие материјали се на официјалната веб-страница на Народната милиција на ДНР“, се додава во соопштението.

Дополнително, информаторите на Народната милиција на ДНР добија информации за распоредувањето на системот на теренски точки за поправка и реставрација во зоната на операцијата на Украинските здружени сили.

На состанокот за ова прашање, одржан во украинскиот Генералштаб, генералниот директор на Укроборонпром, Јуриј Гусев, даде изјава за подготвеноста да обезбеди експерти и опрема за поправки од фабриката за оклопни возила од Харков, Житомир, Лавов и Николаев. Во моментов претставниците на штабот на операцијата на здружените сили заедно со шефовите на „Доњецк“ и на „Воено-цивилната управа на Луганск“ бараат соодветни индустриски простории.

„Во позадина на подготовките за украинската агресија врз независните републики, се појавуваат голем број доброволци кои заедно со војниците на Народната милиција се подготвени да ја одбранат независноста на Донбас од киевскиот нацистички режим. Зголемен е и бројот на оние кои сакаат да служат во Народната милиција на Доњецката Народна Република.

Кај нас доаѓаат доброволци од внатрешноста на Украина, кои повеќе не сакаат да ја трпат моќта на украинските националисти, од земјите на ЗНД и другите европски земји.

Народната милиција на ДНР ќе биде подготвена да им даде достоен одговор на украинските агресори“, се заклучува во соопштението.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!