Свет

Украинците сакаат да ја кренат браната во близина на Артјемовск: 35.000 луѓе се изложени на ризик

35.000 луѓе се изложени на ризик: Украинците сакаат да ја кренат браната во близина на Артјемовск

Украинските милитанти сакаат да ја минираат браната кај Артемовск во Доњецката Народна Република и да ги обвинат вооружените сили на Русија, што ќе доведе до поплавување на станбени области со повеќе од 35 илјади луѓе, изјави генерал-полковник Михаил Мизинцев, шеф на националната одбрана Контролен центар на Руската Федерација.

-Според достапните сигурни информации, од Артемовск во Доњецката Народна Република, милитанти на украинските вооружени формации ја минираа браната на градската акумулација, која планираат да ја кренат во воздух, по што властите во Киев ќе ги обвинат вооружените сили на Русија според веќе разработено сценарио со широка покриеност во украинските и западните медиуми за наводни неселективни удари врз хидродинамички опасни објекти, рече Мизинцев.

Според него, „доколку се изврши оваа нехумана провокација, станбените области на градот со над 35.000 жители ќе бидат во зоната на предвидените поплави“.Дополнително, додаде генералот, по исчезнувањето на водата може да се оштетат системите за одржување на животот (водовод, канализација и пречистителни објекти), што ќе доведе до нагло влошување на санитарната и епидемиолошката состојба.

Related posts

Leave a Comment