Регион

УСТАВЕН СУД НА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: МЕРКИТЕ ЗА ЗАБРАНА НА ДВИЖЕЊЕТО И ЗАДОЛЖИТЕЛНОТО НОСЕЊЕ МАСКИ СЕ НЕУСТАВНИ

Ustavni sud BiH osporio Zakon o Danu RS | N1 BA

Уставниот суд на Босна и Херцеговина денес одржа седница на која беше донесена одлука дека мерката ограничено движење и носење маски за време на пандемија на коронавирус претставува кршење на основните човекови права.

Редовната 120-та седница на Големиот совет на Уставниот суд на Босна и Херцеговина се одржа денеска по електронски пат. Донесени се неколку одлуки, а најрелевантната за јавноста во БиХ е дека одлуките на кризниот штаб на БиХ за забрана за движење и задолжително носење заштитни маски се „мешање во основните човекови права и слободи загарантирани со Уставот на БиХ и Европската конвенција за заштита на човековите права“. „Во конкретниов случај, станува збор за кршење на правото на приватен живот и слободата на движење, кои се сторени со наредби на одредени сегменти на извршната власт за задолжително носење заштитни маски и ограничување на движењето, односно кризни штабови на министерствата за здравство“, рече Уставниот суд. Исто така, се наведува дека одлуката на Кризниот штаб на Министерството за здравство на ФБиХ претставува кршење на овие човекови права, имајќи предвид дека „немаше активно учество во усвојувањето и прегледувањето на нарачаните мерки од највисоките законодавни и извршни органи“. Мерката за забрана за движење по 23 до 5 часот наутро беше воведена на 10 ноември поради зголемувањето на бројот на новозаразени со коронавирусот, а по неа следуваа мерки за задолжително носење маски во затворен простор и надвор. По усвојувањето на мерките, адвокатите од Сараево испратија жалба до Уставниот суд на БиХ и ги замолија да ги преиспитаат донесените мерки, како и да ја откажат мерката на Кризниот штаб на Сојузното Министерство за здравство до конечната одлука.

Извор:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/mjere-zabrane-kretanja-i-obaveznog-nosenja-maski-su-neustavne/201222110

Related posts

Leave a Comment