Политика

Фаучи призна пред Конгресот : „Нема гаранција дека вакцината за коронавирус ќе биде ефективна“

Дури и еднаш да се развие вакцина за борба против коронавирусот, „Нема гаранција дека вакцината всушност ќе биде ефективна“, изјави пред Конгресот во вторникот, д-р Ентони Фаучи, советникот за здравство во Белата куќа.

Фаучи сведочеше пред Сенатскиот комитет за здравство, образование, труд и пензии за патот кон повторно отворање на економијата во САД.Тој исто така предупреди дека постои можност вакцината да го направи текот на болеста уште посилен.

Бидејќи производителите на лекови ширум светот се тркаат да развијат вакцина против коронавирус , здравствениот советник на Белата куќа, д-р Ентони Фаучи, рече: „Нема гаранција дека вакцината всушност ќе биде ефективна“.

Фаучи го издаде несекојдневното предупредување до Комитетот за здравство, образование, труд и пензии во Сенатот за време на сослушувањето за патот за повторно отворање на деловните активности низ целата нација. Американските власти посочија на развој на вакцината како клучен момент на пресврт во пандемијата „Ковид-19“, ќе трае  најмалку 12 до 18 месеци .

Како штоќе се создаваат експериментални вакцини, тие исто така ќе треба да бидат масовно произведени за да се администрираат на повеќе од 7,6 милијарди луѓе ширум светот. Во меѓувреме, нема докажани третмани за вирусот.

Коментарите на Фаучи истакнуваат уште една сложеност на патот кон вакцината.

„Може да имате сè што мислите дека е на место и пак да не предизвикате вид на имунолошки одговор што ќе се покаже дека е одбранбен или издржливо одбранбен“, рече Фаучи за вакцината. „Значи, една од најголемите непознати е, дали таа ќе биде ефикасна? Со оглед на начинот на кој телото реагира на вируси од ваков вид, јас сум претпазлив оптимист дека со една од кандидатите вакцини ќе добиеме сигнал за ефикасност “.

Националниот институт за здравство, агенција во рамките на Министерството за здравство и човечки услуги, бргу ја следи работата со биотехнолошката компанија  Модерна  за развој на потенцијална вакцина. Повеќе од 100 вакцини се во развој на глобално ниво од 30 април, според Светската здравствена организација , со најмалку осум кандидати вакцини веќе во човечки испитувања.

Модерна ја завршува својата пробна фаза. Потенцијалната вакцина на компанијата содржи генетски материјал наречен гласник РНА, или mRNA, кој е произведен во лабораторија. Минатата недела, Модерна рече дека наскоро ќе започне втората пробна фаза со 600 учесници и ги финализира плановите за финалната пробна фаза уште ова лето.

Сè додека не се подготви вакцината, рече Фаучи, земјата треба да продолжи да се обидува да ја ублажи и да ја држи под контрола епидемијата.

Друга загриженост кај епидемиолозите, рече Фаучи, е дека вакцината го возвратува и зајакнува вирусот.

Во минатото имало најмалку две вакцини кои предизвикале „субоптимален одговор“, рече тој. „И кога лицето се изложува, тие всушност ја засилуваат патогенеза на болеста, која е секогаш загрижувачка. Затоа сакаме да се погрижиме тоа да не се случи. Тоа се двете најголеми непознати “.

Сепак, Фаучи рече дека е „претпазлив оптимист дека ќе имаме кандидат кој ќе има одреден степен на ефикасност, надевајќи се на доволен процент што ќе предизвика вид на имунитет на стадо што ќе му даде заштита на домашното население“.

 

Related posts

Leave a Comment