Свет

Фашизоизација во земјата на кенгурите: Сиднејските власти бараат војската да се вклучи во држењето на своите граѓани под клуч

Our troops are the real national treasures

Сиднејските власти се обвинети за „милитаризација на јавната здравствена криза“, откако полицискиот комесар на Нов Јужен Велс, Мик Фулер, побара поддршка од 300 војници за да се обезбеди поголема усогласеност во ковид ограничувањата .

 

Петте милиони жители на Сиднеј моментално се во петтата недела од заклучувањето низ целиот град, кое е продолжено до крајот на август.

За да и помогне на полицијата на Нов Јужен Велс  да ги спроведе фашистичките мерки, регионалниот комесар побара од Австралиските одбранбени сили да распоредат 300 војници на улиците „за да го зајакнат својот оперативен отпечаток“ и да се осигураат дека жителите таму ги почитуваат ограничувањата.

„Со зголемувањето на активностите за спроведување во текот на следната недела, сега испратив официјално барање до премиерот за персоналот на АДФ да помогне во операцијата спречување на ковид“, потврди Фулер, во изјавата објавена од полицијата на Нов Јужен Велс.

Амнести интернешенел Австралија го критикуваше овој потег во својата изјава за ова прашање, обвинувајќи го полицискиот комесар на Нов Јужен Велс за „милитаризирање на јавна здравствена криза“, наместо да ги објави своите упатства за „Ковид“ во јавност и да работи со жителите за да се осигура дека поединците се свесни како да се усогласат со потребното ограничувања.

На почетокот на јули, Нов Јужен Велс ја одби понудата за поддршка од австралиските одбранбени сили, верувајќи дека полициската операција може да го контролира ширењето на вирусот.

Одлуката за повикување војска беше поврзана со најава дека на полицијата ќе и бидат дадени проширени овластувања, вклучително и да има право да затвора дуќани, фирми и простори што ги кршат постојните ограничувања. Службениците, исто така, ќе имаат моќ да ги казнат лицата кои не носат маска „во секое време“ надвор од својот дом со казна од 500 австралиски долари, зголемена од првичната бројка од 200 австралиски долариќ

 

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!