Свет

Фашистичките ковид мерки од денес на сила во Италија: Наставниците кои ќе одбијат вакцинација ќе бидат отпуштени од работа

Italy: COVID 'Green Pass' needed for museums, indoor dining

РИМ -Италијанската влада денеска одлучи дека наставниците мора да имаат доказ дека се имуни на „Ковид-19“ пред да се вратат во училниците, a беше направенa таканаречена зелена пропусница, кој е задолжителна за патниците во возовитр, авионите, бродовите и меѓуградските автобуси.

Зелената пропусница е дигитален или хартиен сертификат што докажува дека некој примил барем една доза од вакцината, дека е негативен на тестот или дека неодамна прележал ковид, објави Ројтерс.

Со намера да се забрза вакцинацијата под изговор да се неутрализира заразниот вид делта, италијанската влада веќе донесе декрет дека од утре, пропусницата ќе биде задолжителна за сите што ќе сакаат да ручаат во внатрешноста на рестораните, како и да користат низа услуги или спортски активности.

„Изборот на владата е со зелената пропусница е да избегне затворање што е можно повеќе и да обезбеди слобода“, рече министерот за здравство Роберто Сперанца, изјава која да не е трагична би била смешна бидејќи со оваа одлука се прави сегрегација на опшеството и негова поделба на подобни и неподобни граѓани, а на првите буквално им се заканува забрана за влегување во затворени простории вклучително и нивните работни места, што преставува одземање на можноста за заработка на средтвата за опстанок на едно семејство.

Наставниците нема да можат да работат без сертификат после пет дена отсуство и нема да бидат платени.

Related posts

Leave a Comment