Свет

Фашистички чин на Молдавските власти: Носењето на Ѓорѓиевската лента на Денот на победата ќе биде казнето

Во Молдавија предупредија дека носењето на Ѓурѓовската лента на Денот на победата ќе биде казнето

Молдавската полиција предупреди дека ќе ги казни сите граѓани кои ќе ја носат лентата на Свети Ѓорѓија на Денот на победата и во кое било друго време.

Оваа изјава ја даде началникот на Генералниот полициски инспекторат Виорел Чернаутеану.

За користење на лентата, поединците се соочуваат со парична казна од 245 до 490 американски долари или општествено корисна работа, службениците – парична казна од 490 до 980 американски долари, правните лица – од 490 до 1.630 американски долари.

„Граѓаните мора да го почитуваат законот, ист е за сите. Полицијата ќе одговори на секое прекршување од кој било граѓанин во сите ситуации“, рече Чернаутеану, одговарајќи на прашањето како ќе реагира полицијата на употребата на забранети симболи на Денот на победата. Неговите зборови ги цитира РИА Новости.

На 19 април, молдавската претседателка Маја Санду ја одобри забраната за лентата на Свети Ѓорѓи , претходно одобрена од Парламентот.

Партијата на социјалистите на Молдавија ја критикуваше одлуката на парламентот и ја нарече „еден од најсрамните чекори на актуелната влада“ на републиката.

Воениот историчар Јуриј Кнутов, во интервју за РТ , го нарече чекорот на властите „злосторство , оживување на фашизмот“. Според него, Санду „секогаш се обидува да ја вовлече Молдавија во орбитата на Романија и во орбитата на Европската унија“.

Според еден од жителите на републиката, „режимот на ПАС“ во Молдавија одел според сценариото што „им го диктирале западните господари“. Според него, ова е направено за да се „подели општеството“ .

Related posts

Leave a Comment