Топ Вести

Фејсбук со удари на профили од Македонија,Косово и Русија

Фејсбук денеска објави дека отстранува повеќе лажни профили од Косово, Македонија, Иран и од Русија, за кои истакна дека е забележано”координирано неавтентично однесување”.

Ројтерс објави дека оваа компанија објави дека “вкупно 2.632 страници, групи и нарачки се отстранети од Фејсбук и Инстаграм поради операциите поврзани со тие земји”.

 

Се тврди дека “513 од овие налози биле поврзани со Иран, додека 1.907 биле врзани за Русија” (86 страници, 64 нарачки и 1.757 групи).

“Наредбите во врска со Русија во голема мера беа елиминирани како спам, а мал дел беше ангажиран во координирано неавтентично однесување”, се вели во соопштението на Фејсбук.

Компанијата соопшти дека страниците и наредбите биле “отстранети за однесување, а не поради содржина”.
Според изјавата, мал број публикации се поврзани со украинските вести и политики, вклучувајќи го и сегашниот конфликт во источна Украина, локалната и регионалната политика, украинскиот патриотизам, проблемите со бегалците, украинската армија, ситуацијата во Крим и корупцијата.

212 страници, групи и нарачки со потекло од Македонија и Косово, исто така беа отстранети од Фејсбук. Некои од нив, наводно, ги претставувале политичките заедници од Австралија, Велика Британија и САД, и се занимавале со верски и политички прашања, како што се национализмот, исламот и политичарите. “Иако се обиделе погрешно да се претстават, ние откривме дека овие локации, групи и нарачки се поврзани со мрежа на лица кои работат во Македонија и Косово”, се додава во соопштението.

Related posts

Leave a Comment