Наука

Физичарот на СПБУ, Алексеј Кавокин, стана првиот руски научник кој е добитник на наградата ISCS 2020 Quantum Devices

Професорот Алексеј Кавокин, раководител на лабораторијата за спин оптика на државниот универзитет во Санкт Петербург (СПбГУ), стана првиот руски научник што ја доби наградата Quantum Devices Award. Оваа награда е доделена за иновативен придонес во областа на сложените полупроводнички уреди и уреди со квантни наноструктури. Поради епидемиолошката состојба во светот, церемонијата на презентација ќе се одржи следната година за време на Неделата на сложени полупроводници 2021 година (Compound Semiconductor Week 2021) во Шведска.

Организацискиот комитет забележа дека наградата му била доделена на Алексеј Кавокин за предвидување на кондензацијата на Бозе-Ајнштајн на ексцитани и ексцитони поларитини на собна температура, што овозможило создавање на ласери на поларитон. Тие трошат неколку пати помалку енергија од традиционалните ласери на полупроводници, и што е најважно, засновано на ласери на поларитон, можете да создадете кобили – основни елементи на квантни компјутери на иднината. Овие технологии имаат значаен придонес во развојот на квантните компјутерски системи. Ова епохално откритие ќе доведе до забрзан развој на квантните технологии и квантните компјутери, кои што се иднината на современата технологија, и ќе и донесе слава и почит на Русија на меѓународната сцена. Денес во Русија забрзано се градат и се опремуваат според последните светски стандарди голем број на нови лаборатории и научни центри.

„Русија е еден од светските лидери во поларитониката – областа на физиката која се занимава со светло-материјалните квази честички или течната светлина. Тоа е врз основа на течна светлина што развиваме ласири на поларитон – уреди што можат да и донесат победа на нашата земја во трката за развој на квантни технологии.“ – Раководител на лабораторијата за спин оптика, професор на СПбГУ, Алексеј Кавокин.

„Додека американските гиганти Google и IBM инвестираат милијарди во квантни технологии засновани на суперпроводници, ние се движиме по многу поевтин и потенцијално поперспективен начин за развој на поларитон платформа за квантни компјутери. Наградата е доказ за мене дека нашиот приоритет во областа на квантната поларитоника е призната од меѓународната научна заедница “, рече Алексеј Кавокин.

Наградата Quantum Devices е основана во 2000 година од Fujitsu Quantum Devices Ltd., дел од Фуџитсу, голема јапонска корпорација, компанија која произведува електроника и ИТ технологија и уреди. Денес, наградата е финансирана од јапонскиот оддел на управниот одбор на Меѓународниот симпозиум за композитни полупроводници (ISCS), заедно со други престижни научни награди – The Welker Award и The Young Scientist Award. Забележете дека наградата  „Quantum Devices Award“ претходно беше доделена на научници од Германија, Јапонија, Швајцарија, Велика Британија и многу други земји, и ова е прво доделена награда на научник од Русија. Алексеј Кавокин е еден од водечките светски научници во неговата област.

Денес, Алексеј Кавокин ја предводи Државната лабораторија за оптички влакна на СПбГУ за спин оптика именувана по И.Н. Уралцев, исто ја предводи групата за квантни поларинетика во Рускиот квантен центар, а исто така е професор на Универзитетот во Саутемптон (Велика Британија), каде го води одделот за нанофизика и фотоника. Во 2011 година, научникот мега грантот на Владата на Руската Федерација, во рамките на која беше креирана лабораторијата за спин оптика на И.Н. Уралцев, а од 2018 година го предводи Меѓународниот центар за поларитионика на универзитетот Вестлејк во Кина.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Related posts

Leave a Comment