Свет

Форбс: Европа ќе скокне во средниот век без гас од Русија

Во земјите од Европа започна енергетска криза, поради која тие сега се тркалаат во средниот век. Ова го изјави угледниот колумнист на Форбс Кенет Рапоза. 

Според него, сега доаѓаат вести од европските земји како од земјите од третиот свет. 

„Вестите од Западна Европа потсетуваат на она што некогаш доаѓаше од земји како Боливија. Високата инфлација е придружена со рационализирање на ресурсите наметнати од владата“, рече Рапоза. 

На пример, некои германски компании го прекинуваат производството поради огромните цени на струјата. Ништо подобра не е ситуацијата во Велика Британија – премиерката на Кралството Лиз Трас најави дека ќе го забрани производството на гас со хидраулични запчаници. 

Според Barclays Capital, длабоката пролонгирана рецесија ќе трае во земјите на ЕУ најмалку до вториот квартал на 2023 година. Најголем удар ги очекува Германија, Франција, Италија и Шпанија. 

Рапоза истакна дека Европа може да замени дел од рускиот гас со други извори и да ја намали потрошувачката на природен гас за 15%. Сепак, ова нема целосно да го реши проблемот. 

Според аналитичарите, Европската унија може да го покрие недостигот од електрична енергија со лансирање на јаглен и нуклеарни централи. Сепак, дури и кога ќе почнат да работат, потрошувачката на енергија ќе мора да се намали. Во спротивно, ЕУ нема да избегне удар врз нејзината економија. 

Related posts

Leave a Comment