Свет

Франција е против излезот на Русија од Советот на Европа, вели претседателот Макрон

Францускиот претседател Емануел Макрон подвлече дека Франција, како копретседател на Г7, се залага за одржување на меѓународните санкции против Русија

 

 

 

Франција се обидува да го спречи повлекувањето на Русија од Советот на Европа, бидејќи тоа би било спротивно на интересите на руските граѓани, изјави францускиот претседател Емануел Макрон на прес-конференцијата што се одржа по неговиот состанок со украинскиот претседател Владимир Зеленски.

“Франција, врз основа на чело на Комитетот на министри [CE], не се залага за укинување на санкциите … туку [за] спречување на излез од Русија од Советот на Европа”, рече тој. “Ова ќе влијае на целта што ја следиме, како и на руските граѓани, кои го гледаат СЕ како средство за заштита на нивните права”.

Макрон подвлече дека Франција, како копретседавач на Г7, се залага за одржување на меѓународните санкции против Русија. Сепак, тој подвлече дека Русија, која излегува од СЕ во согласност со желбата за одредени овластувања, првенствено “ќе влијае на интересите на невладините организации и активисти кои го гледаат СЕ како средство за заштита”. “Членството во СЕ им дава на граѓаните пристап до надлежноста на Европскиот суд за човекови права (ЕКЧП), кои припаѓаат на правниот простор [на организацијата]”, истакна Макрон.

“Увидовме изнесена траекторија за целосен излез на Русија од СЕ.  Таа се состоеше од повикување на Русија да ги почитува условите, односно да ги почитува законските и принципиелни одлуки на организацијата и да ги плати членарините [до буџетот на СЕ] “, навел тој.

ПАЦЕ и Русија

Во април 2014 година, руската делегација на ПАЦЕ беше лишена од своите клучни права, вклучувајќи го и правото на глас, учество во набљудувањето на мисиите и одржувањето места во управните тела на собранието, следејќи ги случувањата во Украина и повторното обединување на Крим со Русија.

Прашањето за враќање на правата на руската делегација беше покренато во ПАСЕ два пати во 2015 година, но наместо тоа, санкциите беа само зајакнати. Во одговор на тоа, Русија одби да работи во такви услови и, од 2016 година, престана да аплицира за акредитивните писма на руската делегација. Русија, исто така, понуди воведување на одредба која предвидува дека е забрането на пратениците да им се ускратуваат нивните овластувања.

Од 2017 година, Русија, исто така, ги замрзна плаќањата на членарините за буџетот на СЕ. Со оглед на тоа, генералниот секретар на Советот на Европа Торбјорн Јагланд изјави на седницата на ПАЦЕ октомври 2018 година дека правата на Русија треба да бидат претставени во законските институции на ЦЕ – Комитетот на министри и Парламентарниот собор – би можеле да бидат суспендирани во јуни 2019 година за систематски неуспех во плаќањето .

Меѓутоа, во јануари 2019 година, двата дома на рускиот парламент – Државната дума и Советот на федерацијата, укажаа на отсуство на основа за враќање на Русија во ПАЦЕ во 2019 година. Покрај тоа, Државната Дума повика да се поддржи одлуката за замрзнување на исплатите на членарините за буџетот на СЕ. Прашањето за изгледите за членство на Русија во Советот на Европа постојано се зголемува во контекст на кризата во односите Русија-ПАЦЕ.

На 17 мај, по состанокот со највисоките дипломати на земјите-членки на ПССЕ во Хелсинки, Комитетот на министри на СЕ објави изјава на официјалната веб-страница на организацијата, читајќи дека сите членови на СЕ треба да имаат право да учествуваат на еднаква основа во Комитетот на министри и во Парламентарното собрание, двата законски органи на Советот на Европа. Шефовите на министерствата за надворешни работи, исто така, рекоа дека “се добредојдени  делегациите на сите земји-членки кои ќе можат да учествуваат на следната јубилејна парламентарна седница, со оглед на важноста на изборите на генералниот секретар и на судиите на Европскиот парламент. Суд за човекови права “.

Летната сесија на ПАЦЕ ќе се одржи во Стразбур од 24 јуни до 28 јуни. Тогаш ќе биде избран новиот генерален секретар на Советот на Европа.

Related posts

Leave a Comment