Европа

Француските градоначалници одбиваат да ги спуштат знамињата на пола копје за Британската кралица

Голем број француски градоначалници изјавија дека нема да ги спуштат своите знамиња на половина копје за да го одбележат погребот на британската кралица Елизабета Втора, тврдејќи дека концептот на монархија е во спротивност со републиканскиот систем на Франција.

По смртта на Елизабета во четвртокот, францускиот претседател Емануел Макрон беше еден од првите шефови на држави што и оддаде почит на британскиот монарх со најдолг стаж. Тој ја нарече „Кралица на срцата“ , Елисејската палата ги спушти знамињата на половина копје следниот ден, а премиерката Елизабет Борн им наложи на градските сали и другите јавни згради да го следат примерот за државниот погреб на кралицата следниот понеделник.

Меѓу левичарските градоначалници во земјата, наредбата не беше популарна. „Ова барање ми изгледа неверојатно“,  рече Јан Галут, градоначалник на Бурж од Социјалистичката партија. „Ја почитувам тагата на нашите англиски пријатели, но нема да го ставам француското знаме [на половина копје] над општинските згради на градот“.

„Ние сме републиканска земја. Зошто да му оддадам почит на странски монарх? Галут подоцна изјави за телевизијата France3.

„Јас нема да ја применам наредбата“, изјави градоначалникот на Фаш-Тумеснил, Патрик Произи, член на левичарската партија La France Insoumise. „Дали ова е направено за сите шефови на држави кои умираат? Дали нашата Република претпочита монарх, поглавар на црква?“

„Како можете да бидете логични со ставање знамиња на половина копје на нашите училишта каде што е испишано мотото: „Слобода, еднаквост, братство“? Произи продолжи . „Ниту еден концепт не е подалеку од „еднаквоста“ од оној на монархијата“.

Патрис Леклер, градоначалник на Комунистичката партија на париското предградие Женевиље, исто така изјави дека ќе ја игнорира директивата, објави Тајмс.

Нејасно е дали непослушните градоначалници ќе се соочат со некаква казна за нивната непослушност. Филип Лоран, заменик-претседател на француското здружение на градоначалници, предупреди дека тие би можеле да се соочат со суспензија. Сепак, пратеникот на La France Insoumise, Хадриен Клуе, рече дека тоа е малку веројатно, бидејќи Франција нема закони кои предвидуваат ситуации во кои знамињата треба да се спуштат, објави Телеграф

Related posts

Leave a Comment