Свет

Француските лекари прават лек за корона вирусот од морска глиста

Дали КОРОНАТА СЕ ПРОДАВА ВО КРВОТ НА МАРИНСКИОТ ILИВ?  Француските научници штотуку го објавија ова!

Молекулите на морските глисти апсорбираат 40 пати повеќе кислород од човечкиот хемоглобин, што се смета за одлична можност да им помогне на луѓето кои имаат сериозни тешкотии во дишењето

Се започна од лилјак во Вухан, а сега човекот, можеби, ќе биде спасен од морски глисти од атлантските плажи на Бретања ! Всушност, француските научници имено, многу сериозно ја испитуваат можноста состојките во крвта на ова животно да им помагаат на луѓето да се борат со најтешкиот облик на корона вирус, со цел да се избегне приклучување на респиратори. Првите тестови директно врз луѓе се спроведуваат оваа недела.

Молекулите од крвта на морските глисти апсорбираат 40 пати повеќе кислород од човечкиот хемоглобин, што се смета за одлична можност да им се помогне на луѓето кои имаат големи потешкотии со дишењето.

Се истакнува  дека не постојат проблеми со компатибилноста помеѓу човечката крв и крвните молекули на ова животно, долго од 10 до 15 сантиметри, кое живее претежно во песокот на плажите.

Лабораторијата „Хамерина“ од местото Морл, врз основа на состојките од крвтана морските глисти изолирала „транспортер на кислород“ преку човечка крв.

Сега овие молекули ќе бидат директно инјектирани во крвта на луѓето за да се справат со фаталниот исход на Ковид 19. Идејата дојде од биологот Френк Зал, кој ја води компанијата и кој веќе изгуби двајца пријатели од новото подло заболување.

Во се, му помогнал и професорот Лоран Лантиер, раководител на одделот за пластична хирургија во болницата Жорж Помпиду во Париз, кој веќе ги користел овие молекули при трансплантација на кожа на лице.

Новата терапија ќе ја добијат десет доброволци во две париски болници, Жорж Помпиду и Питие Салпетриер, а Националната агенција за безбедност на лекови веќе го даде своето одобрение.

Зголемување на бројот на умрени

Бројот на починати од вирусот Ковид19 во француските болници се зголеми за 10 проценти вчера на вкупно 6.494. Вкупниот број на смртни случаи се искачи на 8.911, што е зголемување од 8.078 во неделата, што претставува зголемување од 10 проценти.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!