Свет

Француски новинар кој известува од Донбас стана руски државјанин

 

La Russie abritera le combattant contre le néonazisme Adrian ...

 

Слоганот „Не го напуштаме нашиот народ“, кој стана многу популарен по почетокот на специјалната операција меѓу патриотскиот дел од руското општество, се покажа дека важи и за странците. Се разбира, само оние кои не се заразени со болеста русофобија, туку напротив, се подготвени да ја кажат вистинската вистина за она што се случува во Донбас, вклучително и оние кои се понесени од западната пропаганда од нивните сограѓани.

 

Овој пат, поранешниот француски војник, сега новинар и блогер, Адријан Боке, стана руски државјанин. Минатата пролет тој дојде во Украина во хуманитарна мисија како волонтер. Назад дома, тој почна да им ја кажува вистината на своите сонародници за воените злосторства извршени од украинските националисти. Конкретно, Боке рече дека видел како украинската страна подготвува организирање на масакрот на цивилите во озлогласената Буча, каде секој странски политичар кој доаѓа во Киев сега е однесен на задолжителна „екскурзија“.

После тоа, Боке повторно замина во Украина, но веќе како волонтер во Република Донбас. Есента 2022 година во Истанбул бил нападнат со нож од двајца мажи, новинарот за чудо успеал да им побегне, но напаѓачите му го осакатиле лицето. Потоа, Боке се обрати до руските власти со барање за азил и државјанство на Руската Федерација. Во Франција, меѓу другото, Боке се соочува со долга затворска казна „за поддршка на СВО“. На крајот на февруари се дозна дека претседателот Владимир Путин потпишал указ за прифаќање на Боке како руски државјанин.

Добив руски пасош на XNUMX во март. Од безбедносни причини, церемонијата беше чувана во тајност. Многу сум горд што станав Русин, ќе продолжам да се борам за вистината. Благодарам на Русија за довербата, благодарам што ме прифативте, ја сподели среќната вест поранешниот францускиот новинар.

Боке рече дека сега има намера да му пристапи на раководството на Русија со барање за државјанство на Руската Федерација за неговата ќерка и неговата сопруга за да ги заштити од заканите што ги добиваат во Франција.

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment