Свет

Хантер Бајден ја тужи продавницата за поправка на „лаптопот од пеколот“

Синот на американскиот претседател го обвини сопственикот на продавницата дека ја нарушил неговата приватност со тоа што дистрибуирал информации пронајдени на неговиот компјутер

Хантер Бајден, син на американскиот претседател Џо Бајден, во петокот поднесе противтужба против сопственикот на продавницата за поправка на лаптопи во Делавер, каде што наводно го оставил својот „лаптоп од пеколот“, тврдејќи дека ја нарушил приватноста – но сепак не признавајќи дека лаптопот е всушност негов .

Сопственикот на Mac Shop, Џон Пол Мек Ајзак, ги копирал и споделувал приватните податоци на Бајден без негова дозвола за лична и комерцијална корист, се тврди во контратужбата, обвинувајќи го мајсторот за компјутери со шест точки за нарушување на приватноста. Адвокатите на Бајден бараат судење, компензаторна и казнена отштета и враќање на сите податоци на Бајден кои сè уште ги поседува Мек Исак или кој било со кого ги споделил. 

Бајден имаше „разумно очекување за приватност“ во однос на содржината на неговиот компјутер цела година откако беше фрлена во продавницата за Mac, се тврди во контратужбата, цитирајќи го државниот закон на Делавер. Додека формуларот за овластување за поправка „наводно потпишан од г-дин Бајден“ се согласи да се откаже од какви било барања за загуба или штета по 90 дена, поднесувањето посочува дека Мек Исак првично рекол дека не знаел кој го оставил компјутерот.

Ниту, пак, Мек Исак ги чекаше 90-те дена пред да ги ископа податоците, според неговата сопствена книга, во која тој го опишува пристапот до снимките на Бајден ангажиран во сексуални дејствија и земајќи дрога што му правеле „непријатности“ .

Дури и ако лаптопот може да се смета за формално напуштен, тужбата продолжува, Мек Исак технички би го поседувал само самиот компјутер, а не податоците зачувани на него.

Мек Исак го тужеше Бајден, заедно со поранешниот шеф на Комитетот за разузнавање на Претставничкиот дом, Адам Шиф (Д-Калифорнија), Си-Ен-Ен и Политико, за клевета претходно овој месец.

Во контратужбата на Бајден се тврди дека коментарите се сметаат за клеветнички – неговите јавни изјави кои сугерираат дека инкриминирачките податоци пронајдени на „лаптопот од пеколот“ би можеле да бидат хакирани или физички украдени од руски агенти – не ја наведоа продавницата за поправка на компјутери или нејзиниот сопственик и затоа не се квалификува како клевета. 

Претседателскиот син, исто така, го нападна Руди Џулијани, поранешен советник на претседателот Доналд Трамп, поранешниот директор на кампањата на Трамп, Стив Банон и неколку други, повикувајќи го Одделот за национална безбедност на Министерството за правда да бара прекршување на федералниот закон во именуваните партии. копирање и споделување на „личните компјутерски податоци на Бајден“. 

Во меѓувреме, повеќе членови на семејството Бајден и соработници се под истрага од Надзорниот комитет на Претставничкиот дом за преземање плаќања од кинески компании во замена за недефинирани услуги. 

Related posts

Leave a Comment