Свет

Хезболах, наводно, се подготвува за војна со Израел по сирискиот конфликт

 

Хезболах, наводно, се подготвува за војна со Израел, откако учествуваше во сирискиот конфликт повеќе од шест години, објави американското издание, The Daily Beast, во петокот.

Според публикацијата, Хезболах ги зајакнува своите сили долж границата со Израел, Либан и со Сирија, во подготовките за претстојната војна со еврејската држава.

Хезболах беше составен дел на сирискиот конфликт, бидејќи нивните сили му помогнаа и сириската влада да преземе неколку значајни погранични градови, меѓу кои и Ал-Кусајр, Јаброуд, Ал-Забадани и Тал Калах.

Во 2006 година, Хезболах се бореше во едномесечна војна против израелските одбранбени сили (ИДФ) долж јужната граница на Либан.

Оттогаш Хезболах и Израел разменуваа напади, при што вториот ги започна најголемиот дел од нападите против либанската група во Сирија.

Во неодамнешниот говор, генералниот секретар на Хезболах, Саид Хасан Насралах, објави дека либанската група повлекла дел од своите сили од Сирија.

Ова спомнато повлекување од страна на Насралах е реткост бидејќи Хезболах ретко ги презентира нивните чекори во јавноста.

 

Related posts

Leave a Comment