Свет

Хултквист: Шведска нема да влезе во НАТО додека јас сум министер за одбрана

Шведска нема да влезе во НАТО се додека јас сум министер за одбрана, изјави Петер Хултквист. Тој оцени дека, доколку НАТО влезе во Украина, ќе започне нова светска војна, која никој не ја сака.

Шведскиот министер за одбрана Петер Хултквист изјави за шведскиот јавен сервис SVT дека доколку НАТО одлучи да интервенира во конфликтот во Украина, може да дојде до нова светска војна.

На прашањето на новинарите на СВТ дали останал на својата изјава дека Шведска никогаш нема да поднесе барање за членство во НАТО додека тој биде на чело на министерот за одбрана, Хултквист одговори дека не се предомислил.

„Сега повторно го кажувам истото, но без да го користам зборот „никогаш“. Ситуацијата во која се најдовме ме научи да не го користам зборот „никогаш“, рече Хултквист.

Тој посочи дека Шведска не планира членство во НАТО за безбедноста на околните региони.

„Членството на Шведска во НАТО би значело фундаментална промена во безбедносниот концепт. Тоа би влијаело на безбедноста на нашата непосредна околина“, рече Хултквист.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!