Занимливости

Чакри : што се тие и како функционираат?

 

Дали знаете што се Чакри и како функционираат?

Со цел да се разбере како функционираат нашите органи и зошто во некои животни ситуации не разбираме некои ставови или ситуации, разбирањето на значењето на чакрите може да ни помогне.

Што се чакри? Зборот Чакра е од санскритско потекло и значи “тркало на светлината” но  зборот чакра лесно може да се протолкува со јужнословенскиот збор Чекрк што исто така значи тркало па од тука се поставува прашањето дали санскритот древен јазик на аријците води потекло токму одовде од балканот но за тоа во друга пригода . Во оваа смисла, тие ги претставуваат енергетските центри поврзани со нашето тело. Секоја чакра има директна врска со некој орган во телото. Има многу чакри, но седум се главните.

Главните чакри

Во Реики терапијата  работат седумте чакри. Секоја има боја и се наоѓа во основата на ‘рбетот па се до врвот на главата. Главната функција на чакрите е да ја апсорбира енергијата од сонцето (  прана  ), за да ја нахрани аурата енергично и духовно.

Основна чакра или прва чакра:  Оваа чакра се наоѓа во ‘рбетот и го претставува поврзувањето на човечкото битие со планетата Земја. Застапена во црвена боја, оваа основна чакра колку е поотворена, толку е подобра енергијата што ја апсорбира. Што значи тоа:ја преставува нашата способност да се справиме со финансии , начинот на живот и  на креативноста.

Паметна или втора чакра:  Оваа чакра се наоѓа во долниот дел на стомакот, покривајќи го целиот регион каде што се лоцирани гениталиите. На оваа локација, енергијата е одговорна за желбите, емоциите, задоволството, сексуалноста, грижата. Оваа чакра е претставена со портокалова боја, колку е поотворена, толку е подобра нашата способност да станеме сензитивни и емотивни суштества. И, исто така, ни покажува дека знаеме како да се справиме безбедно со чувствата.

Чакра соларен плексус или трета чакра:  Тоа е чакра на самоизразување, повеќе поврзана со нашата личност. Застапена во жолта боја, оваа чакра го покажува односот на волјата со моќта. Кога има нерамнотежа во оваа чакра, можеме јасно да сфатиме дека личноста е завидлива, страда од комплекс на инфериорност. Добро избалансираната и отворена чакра ја покажува самодовербата на лицето.

Срцева чакра или четврта чакра:  Тоа е чакрата на срцето, одговорна за љубовта што ја чувствуваме за другите и за себе. Тоа е исто така чакра на благодарност и великодушност што не е ограничена само на љубовта кон една личност, туку кон целото човештво. Застапена со зелена боја, оваа чакра ја покажува нашата рамнотежа. И исто така е одговорно за обединување на сите чакри, служејќи како “мост”.

Ларингеална чакра или петта чакра:  Оваа чакра се наоѓа во грлото и претставува комуникација и креативност. Претставена во светло сина боја, кога е добро избалансирана ја покажува јасноста и разбирањето на лицето што зборува,но и подготвеноста да се слушаат и другите кога зборуваат. Кога е затворена, го прави лицето неспособно да се изрази и предизвикува вокални нарушувања.

Предна чакра или шеста чакра:  Позната како чакра на третото око, таа е поврзана со интуицијата. Претставена во индиго сина боја, кога е добро избалансирана не прави посигурни и поврзани.

Коронарна или седма чакра:  Претставена со цвет на лотос со виолетова боја, се наоѓа на главата и ја покажува нашата идентификација со поголемо битие, или подобро духовно ниво. Ова чакра е канал кој не поврзува со медитација и Реики енергијата. Кога е затворена, влијае на нервните болести.

Како чакрите му помагаат на нашиот начин на размислување?

Чакрите ги претставуваат нашите вибрации, физички и ментални. Кога не сте физички способни или болни, веројатно е дека некоја чакра е затворена. Истото се случува и со негативните мисли и чувства кога се чувствуваме така што на крајот целосно  ги блокираме чакрите уште повеќе.

За да ги смениме ставовите, верувањата и мислите, треба добро да ги запознаеме нашите чакри. Само на овој начин е можно да се балансира себеси во физичкото, духовното, емоционалното и менталното тело и да се најде хармонија која престојува во нас.

Related posts

Leave a Comment