Свет

Човек не може да биде свештеник без да се допре до филозофијата на Достоевски, рускиот лидер го цитираше папата

 

 

Љубовта кон руската култура ги приближува Русија, Ватикан и Италија поблиску, изјави рускиот претседател Владимир Путин на свечената вечера со делегатите  на Форумот за граѓанско општество во Русија, на крајот од неговата турнеја во Италија. Според рускиот лидер, папата Франциск изразил интерес за книжевните дела на Толстој и Достоевски за време на нивниот состанок во четвртокот. Преписот од состанокот беше објавен на веб-страницата на Кремљ во петокот.

“Разговаравме за културните врски и руската литература со папата. Папата ми дозволи да објавам дека една од книгите, која е секогаш на неговата маса, е руската класична литература, вклучувајќи дела на Достоевски и Толстој , “Коментираше Путин.

“Всушност, тој (папата) рече нешто друго. Јас, рече тој, им кажувам на моите свештеници дека без книгите на Достоевски, без да ја сфатат целосната длабочина на неговата филозофија, не може да се биде вистински свештеник”, истакна Путин.

 

Related posts

Leave a Comment