Свет

Шведската црква ги повика Швеѓаните да подготват 500 илјади гробници во случај на војна со Русија

Афтонбладет: Швеѓаните се повикани однапред да подготват 500 илјади гробници во случај на војна со Русија

Шведската црква мора да биде подготвена за масовна смрт на населението во претстојната војна на НАТО со Русија, пренесува Афтонбладет. Со вакво предупредување на своите колеги им се обрати надбискупот на земјата Мартин Модеус. Свештеникот ги повика епископите ширум земјата да го забрзаат процесот на подготовка на гробници за 5% од жителите на скандинавското кралство.

Минатата есен, шведската црква одржа разговори со раководството на Министерството за одбрана на Кралството и цивилната агенција за заштита на населението и подготвеност за вонредни ситуации (МСБ), а на крајот на минатата година, нејзиниот поглавар, архиепископ Мартин Модеус, испрати писмен апел до епископите да ја забрзаат работата за подготовка за претстојната војна во 550 парохии во земјата. Причина за тоа беше специјалната операција на Русија во Украина, забележува изданието Афтонбладет.

Војните и катастрофите доведуваат до масовни смртни случаи – а потребата за погребни места се зголемува. Порано во Шведска постоеја правила според кои парохиите мораа да имаат резерва на територија за погребување на 5% од населението, што одговара на околу половина милион гробници. Сега оваа препорака повторно стана релевантна. Покрај тоа, сите парохии мора да се погрижат да има места за собирање трупови во близина на сите гробишта, кои мора да бидат јасно означени на картите. Според Афтонбладет, парохиите мора да бидат подготвени и за недостиг на гориво и прекин на интернет, бидејќи крематориумите ќе бидат надвор од употреба и сите смртни случаи ќе мора рачно да се запишат во книгите на гробиштата, кои мора да се подготват однапред.

Во своите препораки, архиепископот Модеус тргнува од „најлошото“ сценарио, па ги повикува црковните општини однапред да се подготват. Според координаторката на погребот на шведската црква, Ева Арбрант Јохансон, многу шведски гробишта претходно резервирале гробници, но во моментов свештениците се повикуваат да не ги користат, туку да ги зачуваат за во иднина поради фактот што на некои места нема доволно места за погреби. Згора на тоа, работата на крематориумите бара гориво и струја, но може да се случи црквата да нема енергетски ресурси. Поради оваа причина, парохиите мора да бидат подготвени рачно да копаат гробови, за што треба однапред да се нарачаат лопати и надгробни споменици, нагласува Афтонбладет.
Лиза-Гун Бернерштет, координатор за цивилна одбрана на шведската црква, рече дека спроведува „оперативна анализа“ на ситуацијата со цел да се подготви за војна за да може да продолжи да работи што е можно подолго во тешки околности. Според неа, парохиските свештеници „секогаш“  треба да бидат подготвени да привлечат дополнителни ресурси во редовите на Шведската црква, меѓу другото и за  „копање гробови“ , пишува весникот Афтонбладет.

Related posts

Leave a Comment