Свет

Шокантна одлука на Букурешт : Русија прогласена за непријателска држава

РОМАНИЈА ПОДНЕСУВА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЈА: За прв пат од Втората светска војна, Русија е прогласена за ЕНЕМИЈА!

За прв пат по Втората светска војна, Романија ја прогласи Русија за непријателска држава, според националната стратегија за одбрана на земјата

Документот зборува за „агресивноста“ на Москва која, наводно, се обидува да се меша во работите на регионот. Меѓу другото, властите конкретно ги споменуваат нејзините „хибридни активности“ за милитаризација на регионот на Црноморскиот регион, кои за прв пат го кршат меѓународното право. Се тврди дека ова може да доведе до вооружени судири.

Властите се плашат дека зајакнувањето на врските меѓу Русија и Молдавија може исто така да ја поткопа безбедноста во регионот. Букурешт смета дека дејствата на Москва ги поткопуваат односите со западните земји и НАТО. 

Во стратегијата се споменува конфликтот во источна Украина, каде руската страна наводно ја дестабилизира ситуацијата.

Стратегијата се однесува на периодот 2020-2024 година. година.

Related posts

Leave a Comment