Свет

Шојгу: Воспоставуваме 20 воени формации како одговор на НАТО

МОСКВА – Руското Министерство за одбрана ќе воспостави околу 20 нови воени единици и формации на западот на земјата, како одговор на активностите на НАТО, предводени од Соединетите држави, во западната стратешка област, објави денеска рускиот министер за одбрана Сергеј Шојгу.

 

Тој рече дека воената закана во западната стратешка насока продолжува да расте, наведувајќи дека земјите-членки на НАТО, предводени од САД, го зголемуваат интензитетот на стратешките авионски летови, присуството на воени бродови со крстосувачки ракети и бројот на воени вежби, пренесува ТАСС.

„Акциите на нашите западни колеги го уништуваат светскиот безбедносен систем и нè принудуваат да преземеме соодветни мерки како одговор. Ние постојано го подобруваме борбениот состав на армијата. Околу 20 воени формации и единици ќе бидат воспоставени во Западниот воен округ до крајот на годината “, рече министерот.

Шојгу додаде дека овие организациски мерки ќе бидат „синхронизирани со испорака на напредно оружје и воена опрема“.

Тој додаде дека оваа година се планира да се испорачаат околу 2.000 системи за оружје на војниците во Западниот воен округ, воена административна единица на вооружените сили на Руската Федерација, со седиште во Санкт Петербург.

Related posts

Leave a Comment