Свет

Ѕвездата на Монти Пајтон – Џон Клиз : Лондон не е англиски град повеќе

 

 

Иконата на Монти Пајтон Џон Клиз поттикна контроверзни реакции повторувајќи го своето уверување дека Лондон повеќе не е англиски град поради масовната имиграција.

 

На неговиот Твитер профил кој има 5,6 милиони следбеници, Клиз напиша :

“Пред неколку години мислев дека Лондон повеќе не е вистински англиски град . Оттогаш, речиси сите мои пријатели од странство само ја потврдија мојата констатација .Значи во тоа мора да има некоја вистина “.

“Забележувам и дека Лондон е  Британски град кој најсилно гласаше за да остане во ЕУ “, додаде тој.

Клиз првпат имаше слични изјави уште во 2011 година, кога изјави дека Лондон ги доби Олимписките игри поради масовната имиграција.

“Не сум сигурен што се случува во Британија. Или, дозволете ми да го кажам ова – не знам што се случува во Лондон, бидејќи Лондон повеќе не е англиски град “, рече Клиз.

Актерот рече дека Лондон е најпознат космополитски град на земјата, но дека “повеќе не се наликува англиски”.

“Тој додаде, сакам да имам различни култури околу мене, но, кога културата на вашите родители се распаѓа, останува да помислите: “Па, што се случува?” , Рече Клиз.

Коментарите на ѕвездата Монти Пајтон се само одраз на реалноста. Во Лондон, белите британци се малцинство  веќе неколку години.

Над 41% од населението во Лондон е родено во странство. Лондон, исто така, има втора највисока популација родена во сите градови во светот.

 

 

 

 

Related posts

Leave a Comment