Свет

Јаков Кедми: Ако започне судир помеѓу САД и Русија, американците ќе добијат руски ракети за неколку минути

Yakov Kedmi: Russian troops in Ukraine are preparing something big | Top  news today in Russia

Воено-политичкиот експерт и поранешен израелски разузнавач, Јаков Кедми, во емисијата Вечер со Владимир Соловјов објасни што ќе направат САД по успешното завршување на руската специјална операција во Украина.

Успешното завршување на специјалната операција на руските вооружени сили во Украина ќе значи „ колосален пораз “ за САД, што ќе ја направи штетата уште поголема од загубата во Виетнам.

Вака тој реагираше на обидите на западните експерти да ја анализираат ситуацијата во Украина. Според него, дури и поранешните генерали „ апсолутно не разбираат “ што навистина се случува таму и решително одбиваат да дозволат Русија да „победи“ во конфликтот.

„Размислуваат некои фантастични опции кои им одговараат. Никогаш не сум слушнал: „Што ако победи Русија?“ Тие немаат таква опција, дури и теоретски. Русија нема да се задоволи со левиот брег на Украина, но што ако победи? Што ќе прават тогаш? праша политикологот.

По завршувањето на руската специјална операција, од оваа почетна точка ќе започне нова дискусија со Вашингтон, од кој ќе биде побарано да избере помеѓу распоредување на НАТО на границите од 1997 година или „другата опција“, рече Кедми.

„За ова ќе има вистинска борба, која ќе дојде до работ на нуклеарна војна. Американците нема да ја преминат оваа граница, тие не се самоубиствени. Тие многу добро знаат што значи тоа. Војната со САД ќе се решава во првите 45 минути. Времето на летот на американските ракети е 30 минути, а на руските многу помалку. И тогаш ќе биде јасно каде се и дали е можно да се борат со тие проектили“, заклучи експертот.

Related posts

Leave a Comment