Свет

Ќе им ги скршиме забите: Путин за оние кои сакаат да „гризнат“ дел од Русија(ВИДЕО)

Рускиот претседател Владимир Путин

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека Русија остро ќе одговори на секој што ќе се обиде да навлезе во нејзината територија.

„Сите сакаат да не’ гризнат ’некаде или да’ гризат ’нешто, но оние што имаат намера да го сторат тоа, треба да знаат дека ќе им ги скршиме забите на сите за да не можат повеќе да гризат“, вети рускиот претседател на состанокот на организацискиот одбор. „Победа“.

Во исто време, Путин посочи дека Русија не оди по патот на милитаризација на економијата.

Според него, како што земјата станува посилна, нејзините противници веднаш наоѓаат причини да се обидат да го ограничат нејзиниот развој. Ваквите обиди продолжија веднаш по распадот на СССР, истакна Путин.

Рускиот лидер потсети дека оваа година беа одвоени три трилиони руби (или 42 милијарди долари по тековниот курс) за одбрана, додека американските воени трошоци , според Путин, „надминуваат 770 милијарди“.
Ако ги погледнеме апсолутните износи, Русија е некаде во првите 10 земји , но на крајот од таа листа, прецизира претседателот.

Како што рече, не само САД, Кина, Индија, Саудиска Арабија, сите водечки европски земји како Германија, Франција, Велика Британија, но исто така и земји како Јапонија, кои трошат малку повеќе, но сепак трошат повеќе од Русија за национална одбрана , се пред Русија. и покрај фактот дека според Уставот, армијата кај нив практично не постои.

Во исто време, руската армија има најмодерни нуклеарни сили за одговор, истакна тој.

„Имаме генерално нов вид стратешко оружје, интерконтиненталниот блок „ Авангард “со хиперсонична брзина . „Никој друг сè уште нема, но ние имаме хиперсонично оружје“, истакна Путин.

Тој предупреди дека обидите за ограничување на Русија ќе продолжат , бидејќи на нејзините противници „едноставно не им е потребна таква земја“.

Related posts

Leave a Comment