Свет

Џастин Трудо: „Западните сили треба да заземат обединет фронт против Кина“

Западните земји треба да заземат обединет фронт против Кина и да ја спречат таа азиска земја да ги користи комерцијалните интереси за да ги сврти еден против друг, рече канадскиот премиер Џастин Трудо во интервју емитувано во саботата.

Трудо рече дека Кина „игра“ со западните земји и ги свртува една против друга додека тие се натпреваруваат за пристап до економските можности на земјата. „Ние се натпреварувавме, а Кина, одвреме-навреме, умно не измамуваше и нè сврте еден против друг на отворен пазар, конкурентен начин“, рече тој во интервју за Глобал телевизија .

„Треба да работиме подобро заедно и да бидеме силни за Кина да не може да не дели еден против друг. Односите меѓу Канада и Кина се ладни откако главниот финансиски директор на Huawei, Менг Ванжу, беше затворена во 2018 година, врз основа на налог за екстрадиција на САД. Набргу потоа, Кина уапси двајца Канаѓани и ги отфрли наводите на Отава за заложничка дипломатија.

Менг постигна договор со американските обвинители во септември, завршувајќи го случајот против неа, а двајцата Канаѓани беа ослободени неколку часа по договорот. Уште пред нејзиното апсење, Пекинг беше вознемирен од повиците на Канада за состојбата со човековите права во Кина, а земјите не успеаја да ги подобрат односите. Канада претходно во декември објави дека ќе им се придружи на сојузниците во дипломатскиот бојкот на Зимските олимписки игри во Пекинг во февруари 2022 година за да испрати порака до Кина за состојбата со човековите права во земјата.

Related posts

Leave a Comment